Jurylid worden

Jij wil jurylid worden? Top! We helpen je graag op weg om er een succes van te maken. Hoe ga je te werk? Je ontdekt het hier!


Stap 1 = Schrijf je in

Jaarlijks organiseren we in elke discipline en voor elk niveau juryopleidingen. Het aanbod komt op 30 juni online en de cursussen zelf gaan traditioneel door in het najaar. Vind je niet wat je zoekt, laat het ons weten en we helpen je graag verder!

Stap 2 = Bereid je voor

Om de lesmomenten zo kort, maar efficiënt mogelijk in te vullen, vragen we je om een aantal zaken alvast voor te bereiden. Wanneer je de bevestigingsmail van jouw inschrijving ontvangt, staat vermeld welke documenten de (theoretische) basis vormen voor de opleiding. Deze documenten kan je terugvinden via Mijn Gymfed. Daarnaast kan je via Judge@Home je theoretische kennis alvast inoefenen en als je het helemaal onder de knie hebt meteen ook examen afleggen op een plaats en tijdstip die voor jou passen. Ideaal is om hiermee klaar te zijn voor de praktijkles, maar lukt het nog niet, dan krijg je extra tijd tot het moment van het praktijkexamen.

Stap 3 = Volg praktijles

Op een vooraf bepaald moment (cfr. inschrijving) staat een expert in jouw discipline klaar om je de kneepjes van het vak te leren. Hoe ziet een ideale uitvoering eruit? Welke bestraffing pas je toe voor welke fout? Bereken de waarde van een oefening? Hoe gaat het er nu op een wedstrijd aan toe? Allemaal vragen waarop je lesgever een antwoord geeft. We werken hierbij in kleine groepen, zodat je vragen kan stellen, maar ook persoonlijk geholpen en begeleid wordt. Deze lessen gaan voor nieuwe juryleden zoveel mogelijk door in een klassituatie (live), maar voor sommige onderdelen kan ok voor webinars of andere online alternatieven worden gekozen.

Stap 4 = Maak examen

Om nu af te toetsen of je de opgedane informatie ook echt beheerst, volgt er een examen. Na de lesdag krijg je tijd om alles te verwerken en bieden we je ook via Judge@Home oefenmogelijkheden om met beeldmateriaal aan de slag te gaan. En ga gerust ook eens naar een eigen clubtraining kijken met een jurybril op. Allemaal kansen om een (nog beter) jurylid te worden. En lukt het de eerste keer niet, je krijgt een herkansing op het herexamen.

Voor juryleden Recrea is er geen examen. Vermits de jurering daar een stuk eenvoudiger en laagdrempelig is, wordt er gekozen voor een oriënterende toets op het einde van de praktijkles.

Stap 5 = Let’s judge

Ben je geslaagd, dan verwelkomen we je graag in het jurykorps! Jouw taak als jurylid is essentieel voor de sporter en om de wedstrijden te kunnen laten doorgaan. Geef je dus regelmatig op, want ‘practice makes perfect’, en geniet van onze mooie sport!