EK Toestelturnen: allroundfinale voor Luka Van den Keybus

Delphine Gosseye   ‐  Donderdag 22 april 2021   ‐   Tweet

#basel2021

Luka Van den Keybus (foto: Thomas Schreyer)

Na de kwalificaties bij de dames is het vandaag, donderdag 22 april, de beurt aan de heren op het Europees kampioenschap Toestelturnen. 5 Gymnasten van Team BELGYM komen tijdens de kwalificaties in actie, Luka Van den Keybus selecteert zich voor de allroundfinale.

Op deze tweede wedstrijddag in Basel staan de kwalificaties bij de heren op het programma. Opgedeeld overheen 3 subdivisies strijden de gymnasten om de tickets voor de finales later deze week. Maxime Gentges (GC Malmedy) en Florian Landuyt (Sportac Deinze) komen in actie in subdivisie twee. Luka Van den Keybus (Gymteam Sint-Niklaas), Noah Kuavita (Silok Deurne) en Takumi Onoshima (Althanor Gym Club) in de laatste en derde subdivisie.

Subdivisie 3

Luka Van den Keybus komt tijdens dit EK aan de 6 toestellen in actie, hij start zijn competitie aan de ringen. Een nette oefening aan dit toestel en een goede afsprong leveren hem een score van 13,233 punten op, een goede start Luka! Ook aan sprong turnt Luka knap, met een yurchenko dubbele schroef haalt hij een technische uitvoering boven de 9 punten wat hem op een totaal van 13,866 punten brengt aan dit toestel. 

Aan het derde toestel, de herenbrug komt Luka als laatste gymnast in actie. Hij gaat verder op het elan van de vorige toestellen en turnt een erg knappe oefening met een klein pasje in de landing, goed voor 14,000 punten. Na 3 toestellen zit hij op koers voor het behalen van een allroundfinale die morgen op het programma staat. Op naar het vierde toestel rek waar teamgenoot Noah Kuavita, Luka vervoegt. Tijdens dit toestel is het met spanning afwachten naar de oefening van Noah, die voor dit EK besloot zich enkel te focussen één toestel met ambities voor een rekfinale. Luka Van den Keybus maakt enkele schoonheidsfoutjes aan dit toestel waar hij enkele tienden verliest maar weet ook dit toestel tot een goed einde te brengen, 13,000 punten. Noah Kuavita start zijn oefening goed maar komt ten val bij zijn derde vluchtelement en weet hiermee dat een finale voorbij is. De volgende elementen voert hij wel netjes uit, maar bij de landing van zijn triple gehoekte salto komt hij helaas ten val, 11,833 punten.

Nog twee toestellen te gaan voor allrounder Luka Van den Keybus, grond en paard met bogen. Aan deze toestellen zien we ook Takumi Onoshima in actie. Beide gymnasten turnen mooie reeksen 14,100 punten voor Takumi en 13,800 punten voor Luka. Met enkel nog paard met bogen te gaan haalt Luka Van den Keybus een voorlopige totaalscore van 67,999 punten, hiermee ligt de allroundfinale binnen handbereik, kom op Luka!

Als 4de gymnast start Luka Van den Keybus aan zijn oefening op het paard met bogen, het hoofd koel houden is de boodschap. Een goed begin van zijn oefening, enkel het laatste element loopt niet volledig zoals gepland maar Luka weet zijn oefening zonder val te beïndigen, 11,800 punten. Hiermee haalt hij een totaalscore van 79,799 punten en een 19de plaats. We zien hem terug in de allroundfinale op vrijdag 23 april om 17.00 uur, LIVE te volgen op SPORZA. Takumi Onoshima haalt 13,166 punten aan dit toestel.

Eindranking

 • Luka Van den Keybus (Gymteam Sint-Niklaas) - 79,799 punten - 19de plaats - Allroundfinale
 • Maxime Gentges (GC Malmedy) - 76,732 punten - 41ste plaats
 • Florian Landuyt (Sportac Deinze) - 4 toestellen - 53,165 punten
 • Takumi Onoshima (Althanor Gym Club) - 2 toestellen - 27,266 punten
 • Noah Kuavita (Silok Deurne) - 1 toestel - 11,833 punten

Subdivisie 2 

  Maxime Gentges komt als eerste Belgische mannelijke gymnast in actie, hij start aan paard met bogen. Maxime begint heel sterk aan dit toestel en turnt een hoge moeilijkheid maar moet het paard iets voor zijn afsprong verlaten, 12,766 punten. Enkele haperingen in de oefening van Florian Landuyt kosten hem enkele punten op dit toestel, 12,100 punten. Florian Landuyt komt in Basel in actie aan 4 toestellen, we zien hem niet aan het werk aan rek en ringen.

  Als tweede toestel zien we Maxime Gentges aan het werk aan de ringen. Een mooi uitvoering en dubbel gehoekte salto als afsprong, een pas in de landing, 12,800 punten. Op naar sprong. Florian Landuyt laat een knappe yurchenko met twee en een halve schroef zien, goed voor 13,966 punten. Voor Maxime Gentges loopt het minder goed aan dit toestel, bij de landing dient hij zijn hand te zetten, 12,233 punten.


  Aan de herenbrug turnen beide gymnasten een mooie oefening. 13,100 punten voor Maxime Gentges en 13,766 punten voor Florian Landuyt. Met een startwaarde van 6,1 punten aan dit toestel laat Florian Landuyt een hoogstaande oefening zien, knap Florian! Op naar rek waar Maxime Gentges met een cleane uitvoering van zijn oefening en een bloklanding na zijn afsprong 13,333 punten turnt aan dit toestel. 

  Als laatste toestel komen onze jongens in actie aan grond. Met enkele knappe acrobatische reeksen maakt Maxime Gentges een goede indruk aan dit toestel, helaas komt hij ten val bij het laatste element. Met een score van 12,500 punten eindigt hij dit EK met een totaalscore van 76,732 punten op een voorlopige 25ste plaats. Florian Landuyt sluit als laatste gymnast de tweede subdivisie af. Ook aan dit toestel laat Florian mooie reeksen zien, goed voor 13,333 punten. Een totaalscore van 53,165 punten overheen de 4 toestellen voor Florian. Na enkele jaren out te zijn omwille van blessures zijn wij alvast blij Florian terug te zien in de wedstrijdhal! 

  Totaalscore:

  • Maxime Gentges (GC Malmedy) - 76,732 punten
  • Florian Landuyt (Sportac Deinze) - 4 toestellen - 53,165 punten

   Reacties op dit bericht

   Om een reactie te plaatsen en reacties te bekijken moet je ingelogd zijn. Inloggen