FAQ - Sporten in code oranje

Els Coppieters   ‐  Maandag 12 okt 2020   ‐   Tweet

#wearegym#wearesafeSinds dit seizoen sporten we in kleurencodes. Tot op heden was dat code geel, maar door de negatieve evolutie, besliste minister Ben Weyts om vanaf woensdag 14 oktober over te gaan naar CODE ORANJE en dit voor een maand. Evaluatie volgt na de herfstvakantie 2020. Ook de update van 23 oktober werd toegevoegd.

De kleurcodes en bijhorende visuals kunnen geraadpleegd worden via deze link. Maar misschien is nog niet alles duidelijk? We lijsten de meest voorkomende vragen voor jullie op.


Contactloos sporten

Wat is contactloos sporten?

Dit wil zeggen dat je als sporter altijd minimum 1,5m afstand moet kunnen houden met een medesporter. Disciplines als Acro, Demo, Rope Skipping (demo en double dutch) zijn dus niet mogelijk in hun normale vorm. Maar let ook extra op (algemene) opwarmingen, wachtrijen aan een toestel, ...


Wie moet contactloos sporten?

Vanaf 12 jaar (eerste middelbaar) is contactloos sporten de norm. Kinderen uit het lager onderwijs en kleuters mogen onderling wel contact hebben tijdens de trainingen.


Mag een trainer helpen?

Trainers dienen ook altijd 1,5 meter afstand te bewaren ten opzichte van hun sporters. Kan dat niet - bijvoorbeeld om veiligheid te garanderen - dan dragen ze een mondmasker. Hou de momenten van helpen - en dus nauw contact, zelf met mondmasker - zo kort mogelijk.


Mag ik contact hebben als ik sport met een mondmasker?

Het dragen van een mondmasker tijdens het sporten wordt afgeraden. Dit zowel omwille van de inspanning en prestatie, de gezondheid als de veiligheid.


Mogen acropartners elkaar tot persoonlijk/nauw contact (max. 3) rekenen en toch samen sporten?

Neen, vermits het hier gaat over sporten in georganiseerd verband, dienen we steeds de afstandsregels te bewaren (zie pagina 10 van de leidraad code oranje). We moeten er allemaal samen voor zorgen dat het virus niet verspreid. Even volhouden!


Cluborganisatie

Hoeveel sporters mogen gelijktijdig sporten?

Voor 'statische' sporten zoals gymnastiek waar er niet vaak heen en weer wordt gelopen over grotere afstand, dient er minimum 10m2 per sporter voorzien te worden. De beschikbare oppervlakte bepaalt dus hoeveel sporter er gelijktijdig aanwezig mogen zijn. Binnen die oppervlakte kan er vrij bewogen worden, maar mag je nooit op minder dan 1,5 meter afstand van elkaar komen. Besteed zeker ook aandacht aan wachtrijen, algemene opwarming,... die gelinkt zijn aan het aantal aanwezige sporters. Breng indien nodig extra markeringen aan.


Moet ik mijn clubtrainingen voor +12-jarige (recreatieve) sporters annuleren?

Als de veiligheidsmaatregelen kunnen gegarandeerd worden is dat niet nodig. Zeker in deze periode is het voor jongeren belangrijk om een uitlaatklep te hebben en een vorm van sociaal contact te voorzien. Het vraagt van de club vermoedelijk een aantal aanpassingen om het georganiseerd te krijgen, maar de sporters zullen je dankbaar zijn.


Mogen kleedkamers en sanitair open zijn?

Kleedkamers en douches moeten gesloten zijn. We vragen iedereen in kledij naar de sportles te komen, overkledij ter plaatse uit te doen (1,5m van elkaar) en na training meteen weer naar huis.

Toiletten en sanitair voor het wassen en/of ontsmetten van de handen mogen wel open zijn. Een frequente reiniging is daar aangewezen.


Mag de clubkantine open?

Als de richtlijnen van de horeca gevolgd worden, kunnen kantines open. Alle info hierover via deze site: https://heropstarthoreca.be/


Mag ik buiten sporten met mijn acrogroep ?

Dat zou (tijdelijk) een optie kunnen zijn. Maar hou er rekening mee dat het koud is, waardoor de kans op blessures groot is.


Een positief geval, wat nu?

We hopen het niet, maar de kans is reëel dat er binnen de club iemand is die positief test op Covid-19. Het is belangrijk om het risico in te schatten en gerichte maatregelen te nemen. Meer info via dit artikel.


Hoe lang moet iemand in quarantaine alvorens die terug kan komen trainen?

  1. De periode voor isolatie voor personen met een positieve PCR test:
  • Voor patiënten met positieve PCR test met symptomen, wordt de isolatie opgeheven ten vroegste 7 dagen na aanvang van de symptomen EN tot ten minste 3 dagen zonder koorts EN met verbetering van de respiratoire symptomen.
  • Voor personen met positieve PCR test die geen symptomen hebben, begint de 7-daagse isolatie vanaf de datum van staalafname.
  1. De periode van quarantaine voor hogerisicocontacten die niet getest worden, wordt vastgelegd op 10 dagen met aansluitend 4 dagen extra waakzaamheid. De begindag van deze 10 dagen is het laatste hogerisicocontact, of de laatste dag dat men in een rode zone in het buitenland verbleef. Als deze persoon symptomen ontwikkelt, zal hij vanzelfsprekend worden getest.

Wanneer moet ik als club een hele groep/sportbubbel in quarantaine plaatsen?

Er zijn overheen de verschillende sectoren geen duidelijke cijfers die aangeven vanaf welk aandeel van besmette personen een volledige groep in quarantaine moet. Indien de sportclub geen adviserend arts ter beschikking heeft, raden we aan om de activiteiten van een team tijdelijk te staken (ook al werden alle maatregelen gevolgd) van zodra een derde van het team positief heeft getest of in quarantaine zit na een hoog risico contact.


Wat met G-sporters? Voor hen is het nog minder evident om steeds 1,5 meter afstand te bewaren.

We moeten hiervoor nog wachten op de officiële protocollen, maar het voorstel is daar om een vaste begeleider per G-sporter toe te staan. Dit duo (G-sport + begeleider) dient steeds minimum 1,5 meter afstand te kunnen bewaren met een ander duo.


Kunnen sportkampen nog doorgaan?

Voor -12-jarigen is dit geen probleem, voor +12-jarigen kan dit in code oranje indoor enkel contactloos. Meer informatie vind je hierover in het procotol sportkampen.

update 23.10: internaatskampen voor -12 jaar is mogelijk; voor sporters 12-14 jaar: enkel internaatskampen indien 4 opeenvolgende nachten; voor sporters +14 jaar: geen internaatskampen.

Wedstrijden en recreatoernooien

Kunnen we nog deelnemen aan wedstrijden en recreatoernooien?

Ja, we doen er alles aan om dit in veilige omstandigheden te laten verlopen. Er werden specifieke protocollen gemaakt voor alle actoren.

Update 23.10: voor +18-jarigen worden wedstrijden voorlopig geannuleerd tot 19 november as.


Mag er publiek komen kijken?

Wedstrijden zijn open voor publiek, maar onder strikte voorwaarden en met verplichte registratie.

Update 23.10: maximum 1 supporter per deelnemers is toegelaten, voor zover de capaciteit van de zaal dit aankan.


Wat als de stad of gemeente de organisatie verbiedt?

In dat geval is het niet mogelijk om de organisatie te laten doorgaan, ook niet als alle maatregelen worden genomen. De lokale overheid heeft steeds de eindbeslissing.We vullen deze rubriek zo snel mogelijk verder aan.

Heb je zelf ook een vraag? Neem dan contact op!

#wearegym #wearesafe