Gezond en ethisch sporten, thematische werkgroepen van start

Delphine Gosseye   ‐  Woensdag 3 november 2021   ‐   Tweet

#wearegym

Taskforce installeert 5 thematische werkgroepen

5 thematische werkgroepen die bijdragen aan de verdere ontwikkeling van een klimaat waarbinnen het mentale en fysieke welzijn van de sporter centraal staat. Een volgende stap in de cultuurverandering waarbij we als Gymfed onze verantwoordelijkheid nemen ten aanzien van alle sporters en hun omgeving.

Eerder dit jaar presenteerde Vlaams minister van Sport Ben Weyts het rapport van de Onafhankelijke Onderzoekscommissie Gymnastiek. Sindsdien heeft Gymfed verschillende acties en initiatieven opgestart of verdergezet ter bevordering van een gezond, ethisch en veilig (top)sportklimaat. In dat kader werd, eind mei, als eerste initiatief de taskforce opgericht. Deze taskforce werd divers samengesteld en telt 14 leden waaronder onafhankelijke experten en een vertegenwoordiging vanuit de gymnasten, ex-gymnasten, ouders, bestuursorgaan, medewerkers en management van Gymfed. 

Taskforce installeert thematische werkgroepen

De taskforce heeft na haar opstart het volledige rapport aan een grondige oorzaak-analyse onderworpen. Op basis van deze analyse en aanbevelingen werden 5 thematische werkgroepen geïnstalleerd. Elke werkgroep focust op een specifiek thema en zal een concreet actieplan formuleren dat beantwoordt aan alle aanbevelingen in het rapport van de Onafhankelijke Onderzoekscommissie Gymnastiek.

Thematische werkgroepen:

  1. Competenties, opleidingen en evaluaties van professionele en niet-professionele coaches
  2. Beleid en regelgeving binnen de topsportwerking van Gymfed
  3. Medische opvolging en fysiek welbevinden van de topsportgymnast
  4. Ontwikkeling, opvolging en het welbevinden van de topsportgymnast op sociaal-emotioneel en mentaal vlak
  5.  Gezond en ethisch sporten op federatie-en clubniveau

Net zoals de taskforce werden de werkgroepen samengesteld vanuit diverse perspectieven en expertises van binnen en buiten de federatie met als doel tot een zo breed mogelijk gedragen actieplan te komen. Na de opmaak van het actieplan zal in de eerste helft van 2022 de uitrol ervan opgestart worden.

Samenstelling en meer info thematische werkgroepen

Diepgaande en duurzame verandering

Het eerdere gepubliceerde rapport helpt Gymfed om beter te blijven doen voor al haar sporters en hun omgeving. "Met de installatie van de taskforce en de werkgroepen willen we samen met alle medewerkers onze leiderschapsrol opnemen en onze sport door een cultuurverandering leiden." verduidelijkt Ilse Arys, algemeen manager van Gymfed. “Diepgaande en duurzame verandering heeft tijd nodig, wij vragen om ons deze tijd te geven en om ons samen met de taskforce en de werkgroepen op een serene manier ons werk te laten doen. We nemen de adviezen die uit het rapport voortkomen ter harte en hebben ons van bij de start geëngageerd om hier concrete acties aan te koppelen, dit gebeurt nu ook."

Reacties op dit bericht

Om een reactie te plaatsen en reacties te bekijken moet je ingelogd zijn. Inloggen