Gymtastisch sporten, daar staan we voor!

Delphine Gosseye   ‐  Zaterdag 29 augustus 2020   ‐   Tweet

#wearegym

Doen jullie ook mee?

Gezond sporten en het creëren van een ethisch verantwoord sportklimaat zijn belangrijke beleidsdoelstellingen in het huidige Vlaamse sportbeleid. Gymfed stelt samen met haar clubs alles in het werk om alle leden een Gymtastisch sportseizoen te bezorgen!

Naar aanleiding van recente berichtgevingen in de media rond grensoverschrijdende gedrag hebben we de afgelopen periode het belang van een pedagogisch en ethisch verantwoorde sportomgeving, evenals de prioriteit die dit krijgt binnen ons beleid, meermaals benadrukt. Psychisch of fysiek misbruik hoort in geen enkel geval thuis in eender welke club of op eender welk niveau.

Gymfed benadrukt dat zowel in haar topsportwerking als in de breedtesport een ethisch sportklimaat een must is. Sinds januari 2015 beschikt Gymfed over een ethische commissie ter ondersteuning van haar algemene werking. Sportpsychologe Caroline Jannes vormt het aanspreekpunt integriteit (API) voor onze clubs & leden en staat steeds ter beschikking. Bij de club-API's kunnen gymnasten, ouders, trainers, begeleiders of andere betrokkenen terecht met een vraag, vermoeden of klacht bij mogelijk grensoverschrijdend gedrag.

Met het project 'Gymtastisch sporten, daar staan we voor!' lanceren we voor het 4de jaar op rij de gedrags- en ethische codes voor trainers, juryleden, ouders en sporters. De codes zijn opgesteld op basis van de geldende wetgeving en de richtlijnen van het Internationaal Centrum voor Ethiek in de Sport (ICES). Hierbij focussen we op een verantwoord en veilig klimaat voor elke sporter. Samen met onze clubs streven we naar een gymtastische sportomgeving voor alle leden waarbij de gymnast, danser, skipper en free runner centraal staat! We adviseren de clubs deze te integreren in hun werking, de verschillende codes zijn terug te vinden op 'Mijn Gymfed', rubriek documenten.


Om dit onderwerp visueel te maken in je club werden videofilmpjes en pancartes ontworpen die je als club zelf eenvoudig kan ophangen in je club of verspreiden via je online kanalen. Hiernaast lanceren we tweemaal per maand een Gymtastisch sporten-tip via onze social media kanalen, interessante content dus voor elke club!

Gymtastisch sporten, daar staan we voor!

Reacties op dit bericht

Om een reactie te plaatsen en reacties te bekijken moet je ingelogd zijn. Inloggen