Ontdek waarom een initiatorcursus volgen belangrijk is

Melanie Verstockt   ‐  Woensdag 29 november 2023   ‐   Tweet

#wearegym



Deze cursisten geven een inkijk in hoe zij het beleefd hebben

Als trainer weet ja als geen ander dat het geen eenvoudige taak is om telkens weer de meest optimale training te geven voor al je sporters. Het is dan ook essentieel om met een diploma voor je groep staat. Zoë Van Hulle (SPORTAC86) en Ine Gheysens (SPORTAC86) hebben beiden de initiatorcursus Rope Skipping in hun thuisstad Deinze gevolgd. Gymfed deed een interview met beiden om te polsen hoe zij hun initiatorcursus beleefd hebben.

Om welke reden heb je beslist de Initiatorcursus te volgen?

Ine: Het diploma leek me handig om verdere stappen te ondernemen om een betere trainster worden. Daarnaast sprak het idee mij ook aan omdat ik dan de groep beter in controle zou kunnen houden en gevarieerde oefeningen te geven. Nu was dan ook het perfecte moment om hiermee te starten, want het was dicht bij huis en ik kon het gemakkelijk combineren met mijn middelbare school.

Waarom vind je het belangrijk om een initiatorcursus te volgen?

Zoë: Door het volgen van een initiatorcursus leer je doelgericht en op een veilige manier training geven.

Ine: Mij lijkt het vooral goed om de basis van het trainersgegeven van binnen en van buiten te kennen. Trainingen opbouwen gaan zo vlotter en je hebt meer inspiratie. Van andere deelnemers kan je ook veel leuke ideeën opdoen.

Wat is voor jou het allerbelangrijkste dat je hebt opgepikt uit/geleerd tijdens de cursus?

Zoë: Ik leerde dat het opstellen van leerdoelen cruciaal is. Voorheen koos ik vaak voor meer willekeurige opdrachten, terwijl ik nu zorg dat elk onderdeel een duidelijk doel/nut heeft. Natuurlijk blijft plezier maken nog steeds een doel en wil dat dus niet zeggen dat er geen ruimte meer is voor spelletjes.

Ine: Het allerbelangrijkste was dan toch de verschillende type spelletjes. Zo heb ik geleerd, dat je eigenlijk bij elke leermethode van aanleren er een leuk spel in kan steken om zo de skippers gemotiveerd te houden. Verder hebben we geleerd om met leerdoelen te werken, zodat we kunnen evalueren of de groep de uiteindelijke doelen heeft bereikt en of de training goed was opgebouwd. Leerdoelen vormen eigenlijk de basis van elke training.

Wat is het eerste dat je na het volgen van de cursus in je eigen lessen zal toepassen/aanpassen?

Zoë: Het geven van nog meer gerichte, positieve feedback

Ine: Dit zal zijn om vooral gestructureerd te werk te gaan en te zorgen dat er genoeg autonomie aanwezig is in de training. Ook de spelvormen en de oefeningen die we op de cursus hebben gezien, zijn nuttig om mee te nemen naar mijn eigen trainingen.

Wat is volgens jou het grootste verschil tussen een trainer die opgeleid is en een trainer die geen diploma heeft?

Zoë: Ik denk dat een opgeleide trainer een stuk zelfverzekerder training zal geven. Je hebt geleerd wat belangrijk is en je kreeg feedback van een buitenstaander.

Ine: Ik denk dat dit voor je zekerheid en vertrouwen in het lesgeven een goede opleiding is en je daar ook veel in groeit. Tijdens de cursus ben ik ook nog gegroeid in flexibiliteit. Als er een probleem optreedt, zal ik nu volgens mij sneller kunnen ingrijpen. Dit ligt er misschien ook aan omdat ik nog niet zo lang trainer ben en sowieso nog veel groeimarge had.

Op een schaal van 0 tot 10, hoeveel geef je de opleiding zelf voor de 4 F’en (= Fun, Fitness, Fundamentals, Friendship)? Geef eventueel extra duiding waarom je die score hebt toegekend?

Zoë: 7. Je leert tijdens de opleiding erg veel nieuwe mensen kennen. Na module 1, krijg je bijna enkel maar praktijk waarbij je moet lesgeven aan elkaar. Zelf moet je dus ook redelijk veel springen. De cursus was zeker niet altijd even makkelijk: het is een lange week met een combinatie van veel theorie en praktijk, maar de toffe groepssfeer en het gedreven zijn helpen je er zeker door!

Waarom zou elke trainer de initiatoropleiding moeten volgen?

Zoë: Volgens mij weten getrainde trainers beter hoe ze oefeningen/technieken moeten aanleren. Je leert veilig training geven en wat je moet doen in noodgevallen. Je leert ook echt beter communiceren.

Ine: Je krijgt veel meer ervaring en je voelt je voorbereidt om verdere stappen te ondernemen in je trainerscarrière.

Wat vond je het leukste aan het volgen van deze opleiding?

Zoë: Je leert een heleboel nieuwe medetrainers kennen waarmee je veel ervaringen kan uitwisselen. Iedereen heeft andere ideeën en elke club heeft zijn eigen originele spelletjes. Door de opleiding leer je nieuwe werkvormen kennen die je kan toepassen op je eigen trainingen.

Ine: De ontmoetingen met andere mensen. We konden ook veel – en dat vooral eigenlijk - van elkaar leren. 


De initiatorcursus is dé basisopleiding voor trainers. De Vlaamse Trainersschool en Gymfed organiseren jaarlijks tal van cursussen verspreid over heel Vlaanderen. Na het volgen van een initiatorcursus kan je als trainer doorgroeien naar Instructeur en Trainer B.

Waar kan ik de opleiding volgen?

Om het diploma van Initiator te behalen dien je alle vier de modules met succes te doorlopen.

  • Zoek (met eventueel een filter op regio) een opleiding bij jou in de buurt > Activiteiten : Gymfed
  • Klik (vanuit jouw gekozen opleiding) door naar de inschrijvingspagina op de website van de Vlaamse Trainersschool > Vind een VTS-opleiding op jouw maat | Sport Vlaanderen
  • Lukt het niet om alle 4 de modules op één locatie te volgen? Dan kan je er voor kiezen om Module 1 Start 2 Coach op een andere locatie te voltooien > Activiteiten : Gymfed > vul bij zoekterm Start 2 Coach in 
  • Vergeet niet: Je moet minstens 16 jaar zijn op de eerste cursusdag van de opleiding tot Initiator.

Reacties op dit bericht

Om een reactie te plaatsen en reacties te bekijken moet je ingelogd zijn. Inloggen