Onze clubs outdoor aan de slag!

Marloes de Brabandere   ‐  Woensdag 3 jun 2020   ‐   Tweet

#wearegym

Moving Baasrode outdoor aan de slag
Moving Baasrode outdoor aan de slag


RSC Let's Go en Moving Baasrode over hun outdoor trainingen

Sinds enkele weken mogen we opnieuw outdoor sporten, en dat hebben onze clubs geweten! We vroegen Rope Skipping clubs RSC Let's Go en Moving Baasrode hoe zij die outdoor-trainingen precies aanpakken en ervaren.

Woensdag 13 mei kwam het goede nieuwe dat we opnieuw outdoor mochten sporten met maximum 20 personen. We stelden alles in het werk om onze clubs te helpen bij de doorstart van hun outdoor trainingen. Heel was clubs maakten dan ook van het mooie weer gebruik om opnieuw aan de slag te gaan!

Rope Skipping clubs RSC Let's Go en Moving Baasrode geven ons een inkijk in hun outdoor-training!

Q/ Jullie organiseren outdoor trainingen? Is dit voor alle disciplines/groepen/leeftijden?

RSC Let's Go - We organiseren de trainingen voor alle leden van de basisgroepen. Dus alle skippers kunnen hieraan deelnemen!

Moving Baasrode - De trainingen worden voor bijna alle leden georganiseerd. Enkel voor de jongste kleuters niet, aangezien wij het hier te moeilijk vinden om de social distancing te bewaren. De oudste kleuters komen samen met hun ouders turnen, we organiseren soms al zo'n lessen voor bijvoorbeeld moederdag of vaderdag.


Q/ Waar gaan jullie outdoor trainingen door?

RSC Let's Go - De trainingen gaan op en rond de piste door.

Moving Baasrode - De trainingen voor de 34 groepen gaan door op de speelplaatsen van twee gemeentescholen.


Q/ Hoe pakken jullie het concreet aan om aan maximum 20 personen training te geven? Hoe verdelen jullie alles?

RSC Let's Go - De kinderen konden op voorhand online intekenen voor de trainingen. Zij werden in kleur-groepen ingedeeld, die kleuren vormen dan een vaste bubbel. Verder geven enkel onze trainers die ouder zijn dan 18 jaar training.

Moving Baasrode - Wij hebben voor de trainingen een online inschrijvingsmodule opgesteld. Hierbij kon iedereen kiezen in welke groep ze zich inschrijven. Voor onze dansers zijn de groepen onderverdeeld per leeftijd. Eens een bepaalde groep volzet is, worden de sporters doorgeschoven naar een andere groep.


Q/ Hebben jullie de intentie om het aantal groepen uit te breiden?

RSC Let's Go - Alle skippers kregen vanaf het begin de kans om deel te nemen aan de trainingen, 90% van onze leden neemt dan ook deel! Onze groepen liggen nu vast en we gaan op die manier nog verder tot 24 juni.

Moving Baasrode - Iedereen kreeg al de kans dus uitbreiden is niet meer mogelijk.


Q/ Hoe zorgen jullie ervoor dat de kinderen de afstand van 1,5 meter bewaren? Stoten jullie hierbij op problemen?

RSC Let's Go - We plaatsen "voetbalpotjes" op anderhalve meter afstand van elkaar. Zo wordt de plaats van elke skipper vastgelegd.

Moving Baasrode - Wij hebben speciale matjes van 1,5 x 1,5 meter laten maken, dit zijn speciale PVC matjes met een ruwe onderkant, ideaal om op te sporten. Deze liggen dan nog eens telkens op anderhalve meter van elkaar. Na het ontsmetten van de handen blijft iedereen op zijn eigen matje en komen ze daar enkel van om naar het toilet te gaan.


Q/ Welke voorzorgsmaatregelen nemen jullie?

RSC Let's Go - Alle trainers en extra verantwoordelijken dragen een mondmasker. Verder worden de handen van de kinderen voor en na de trainingen ontsmet en gebruikt iedereen zijn eigen, individueel touw.

Foto: RSC Let's Go: Trainers ontsmetten de handen

Moving Baasrode - Ten eerste sporten we op een afgesloten speelplaats waar niemand anders op kan. Ook is er ontsmettingsgel voorzien om de handen voor en na de trainingen te ontsmetten. Verder zit tussen elke training telkens een kwartier tijd: 5 minuten voor de groep om te vertrekken, 5 minuten voor de trainers om de matjes te ontsmetten en 5 minuten voor de volgende groep om zich te installeren. Op die manier is er dus geen mengeling van de groepen. Wij hebben ook een instructiefilmpje gemaakt van wat kan en wat niet. Bovendien werd er op de website ook een pagina aangemaakt met informatie en foto's, om op die manier de ouders met vragen een gerust gevoel te geven.


Q/ Materiaal mag slechts beperkt gebruikt worden, welk materiaal is voor jullie wél noodzakelijk? En hoe zorgen jullie hierbij voor de nodige hygiëne?

RSC Let's Go - De skippers gebruiken allemaal hun eigen touw en de voetbalpotjes worden na de training ontsmet.

Moving Baasrode - Bij ons is dat heel simpel, voor Dans is er geen materiaal nodig, voor Rope Skipping neemt iedereen zijn eigen touw mee. Wanneer een touw kapot zou gaan, dan herstellen de trainers dit en wordt het touw ontsmet.


Q/ Hoe worden de outdoor trainingen onthaald?

RSC Let's Go - Heel positief. Zowel door de kinderen als de ouders. De ouders waarderen het heel erg dat we nog gestart zijn met trainingen, ook al zit ons seizoen er in normale omstandigheden al op, want normaal stoppen we rond 20 mei.

Moving Baasrode - Zeer enthousiast! We hadden via de online module in 12 uur tijd al meer dan 300 inschrijvingen! Onze leden zaten echt wel te wachten op die trainingen. Zeker de jonge kinderen die nog niet naar school kunnen, voor hen is het echt wel aftellen naar de trainingen.


Q/ Hoe zien jullie lesvoorbereidingen er nu uit? Is dit sterk verschillend van hoe jullie dit normaal doen?

RSC Let's Go - De trainers hebben een groep gemaakt op facebook en spreken zo af voor de trainingen.

Moving Baasrode - Sommige zaken zijn natuurlijk wel wat anders, zo kan je geen tikspelletje meer spelen als opwarming, of geen double dutch meer doen bij Rope Skipping. We hebben geprobeerd om een nieuw lessenpakket op te stellen tot eind juni. Uiteindelijk zijn het een beperkt aantal lessen, dus we hebben wel leuke ideeën om er variatie in te brengen en te zorgen dat het voor iedereen uitdagend is.


Q/ Hebben jullie nog extra richtlijnen/afspraken voor jullie leden en/of trainers, naast deze van Gymfed?

RSC Let's Go - Wij zijn gestart met het draaiboek van Gymfed, maar het was ook belangrijk om eerst te wachten op de richtlijnen van de gemeente. Daarna moesten natuurlijk nog de verschillende locaties voor onze groepen gereserveerd worden.

Moving Baasrode - Eigenlijk houden wij rekening met de richtlijnen van drie partijen: Gymfed, de overheid en het stadsbestuur. Heel wat van die regels overlappen met elkaar en daar houden we ons aan.

Ga jij met je club ook graag terug aan de slag?

Neem dan hier een kijkje voor meer informatie betreffende de outdoor training. Vragen over de outdoor trainingen? Wij beantwoorden ze hier.

Reacties op dit bericht

Om een reactie te plaatsen en reacties te bekijken moet je ingelogd zijn. Inloggen