Q&A - De juniores schrijven geschiedenis op EK!

Phoebe De Potter   ‐  Vrijdag 17 mei 2024   ‐   Tweet

#wearegym

Het EK Turnen 2024, wat een succes was dat voor onze Belgische juniores! 

De meisjes schreven Belgische geschiedenis met een bronzen medaille in het teamklassement. En ook individueel werd er gescoord, Sien Ghekiere (De Gympies Keerbergen) keerde huiswaarts met brons aan de damesbrug en Kyano Schepers (Olympia Houthalen) haalde zilver aan het rek. Ook benieuwd of ze deze prestaties verwacht hadden?

Met welke verwachtingen trokken jullie naar Rimini?

Meisjes: We hoopten toch wel in de top 8 te zitten, hier zouden we echt al heel tevreden mee zijn geweest. Een medaille halen hadden we niet verwacht!

Kyano, een zilveren medaille aan rek én een plek in de AA-finale. Met welk doel trok jij naar Rimini, was je bewust dat dit erin zat?

Kyano: Het doel was om met het team een zo goed mogelijk resultaat neer te zetten. En ik was me er van bewust dat als de wedstrijd goed ging er verschillende mogelijkheden waren. Maar ik was eigenlijk pas na de teamkwalificatie echt bezig met het voorbereiden op eventuele individuele finales.

Jullie starten aan dat laatste toestel, wetende dat er een medaille in zit. Wat gaat er dan door je heen voor je je laatste oefening start?

Sien: We waren daar eigenlijk niet mee bezig op dat moment. We wisten dat er nog sterke landen moesten komen in de subdivisie na ons. Na de wedstrijd zei iedereen wel dat het knap was. Mijn score was bepalend op balk want Silke was gevallen, maar ik had dat totaal niet door op dat moment!

Wat waren jullie hoogtepunten tijdens het EK?

Meisjes: Ons absoluut hoogtepunt was de mascotte Luigi, die vonden we zo tof! Daarnaast uiteraard onze medaille die we behaalden, en ook wel echt het teamgevoel doorheen het EK en samen van pasta genieten. 

Kyano: Het goede resultaat met het team en ook de zilveren medaille in de rekfinale.

Het ene toestel is natuurlijk al wat stresserender dan het ander, wat zou jullie ideale toestelvolgorde zijn op wedstrijd?

Meisjes: Als eerste hebben we liefst grond of sprong, deze vinden we toch wel echt het minst stresserend. Daarna brug, en als laatste balk, daar is de stress toch wel echt het hoogst!

Ieder heeft zo wel zijn eigen persoonlijkheid in het team, hoe zouden jullie elkaar in het kort omschrijven?

Silke is degene met het grootste ochtendhumeur. Waar we ook moeten zijn, Louise is altijd netjes op tijd. Liese zit elke training met de slappe lach door de slechte mopjes van Sien en Katie is altijd de luidste van de groep.

Sien, brons aan de brug, ook in Stuttgart wist je de bronzen medaille binnen te slepen. Had je dit verwacht?

Sien: Nee, ik het er totaal geen idee van! Ik hoopte gewoon de finale te halen en zelfs die kans vond ik al klein. Ik was uiteindelijk als 6de gekwalificeerd en had niet het gevoel dat ik nog beter kon, dus ik hoopte 5de of 6de te worden. Achteraf gezien bleek dat ik de 3de hoogste moeilijkheidswaarde had, dat zette me dus wel in een sterke positie om die medaille te halen.

Liese, 2 finales! Met welke doelen trok jij naar Rimini en hoe is het verlopen?

Liese: Mijn hoofddoel vooral gewoon genieten! Ik moest beide toestelfinales meteen na elkaar turnen, maar dat vond ik niet erg. Op balk had ik wel wat meer stress omdat ik me als 3de gekwalificeerd had, dus daar had ik wel wat meer wiebels dan ik wou waardoor ik een lagere E-score had. Op grond gebeurde dan het omgekeerde, daar kreeg ik in de finale een hogere E-score dan in de kwalificaties, ik had me geplaatst als 8ste en werd uiteindelijk 5de in de finale. Mijn idool is Simone Biles, ik hoop aan grond ooit zo goed te worden als haar!


Hoe vonden jullie het om naast de senioren te staan op dit EK?

Meisjes: Het was heel leuk om naar de senioren te kijken en dat gaf ons wel echt dat doel om hier ook opnieuw als senior te staan later en de elementen te turnen die zij doen.

Coaches David & Melodie, jullie gaven eerder al aan dat top 5 voor de meisjes haalbaar was, hadden jullie ook een medaille verwacht en is alles gelopen zoals verwacht?

David & Melodie: We hadden op voorhand ingeschat dat top 5 mogelijk was en wisten ook dat zelfs een derde plaats erin zat als de wedstrijd echt perfect zou verlopen. We wisten op voorhand hoe hoog het niveau ligt bij Italië en Frankrijk en dat het heel nipt zou worden voor het podium. De top 5 was al een grote uitdaging, aangezien dit het beste resultaat was voor een Europees teamkampioenschap voor juniores. Deze 3de plaats bewijst dus echt de uitzonderlijke prestaties van onze Belgische juniores. 

Ze behaalden ook heel wat toestelfinales. Met de verschillende toernooien en de behaalde punten tijdens de selecties wisten we dat er mogelijkheden waren voor finales. Zowel de medaille als de 4e en 5e plaats bewijzen het grote potentieel van onze gymnasten.

Welke tip hebben jullie voor de gymnasten uit de clubs?

TTm: Ga voor je doelen en je ziet waar je uitkomt, probeer van alles te genieten en alles te geven.

TTj: Blijven trainen, hard werken en er voor gaan!

    Reacties op dit bericht

    Om een reactie te plaatsen en reacties te bekijken moet je ingelogd zijn. Inloggen