Q&A | Glen's Road to Paris

Phoebe De Potter   ‐  Donderdag 4 juli 2024   ‐   Tweet

#wearegym

Het is officieel: Glen Cuyle (Gym Izegem) werd voorgedragen aan het BOIC als derde mannelijke atleet die de Belgische gymnasten zal vervoegen op de Olympische Spelen in Parijs deze zomer. Maar, wie is Glen? En hoe kon hij dat derde ticket bemachtigen?

Glen Cuyle (Gym Izegem) is nog maar 21 jaar en stapte als 8-jarige met tweelingsbroer Nicola Cuyle de turnwereld binnen met de droom om ooit naar de Spelen te mogen gaan. Dat hij aan zo'n jonge leeftijd die droom al ging mogen waarmaken, had hij nooit gedacht. Dat Glen talent heeft is overduidelijk, maar zijn grootste sterkte ligt bij het toestel ringen. Zo zal hij ook naar Parijs trekken met de pijlen op die finale aan ringen gericht. Dennis Goossens wist reeds die ringenfinale te behalen op de Spelen in Rio in 2016. We vroegen ook aan hem even hoe hij Glen's kansen inschat.

Hoe ben je in het turnen gerold?

Glen: Als klein kindje had ik superveel energie, dus mijn ouders hebben mij samen met mijn broer in de judo gestoken. Daar hebben we 2 dagen getraind en dat was ons ding niet, dus dan hebben ze ons in de gymnastiek gegooid in Ingelmunster, maar dat was nog niet echt gymnastiek. Dat was wat recreatie, wat tikkertje en spelletjes spelen. Daar zeiden ze dat ik precies wel wat talent had, ook al deden we daar nog niet echt gymnastiek, en dan hebben ze ons naar Gym Izegem gestuurd, wat al een topsportschool was. Zo zijn we daar dan ingerold.

Van waar het idee om specialist aan de ringen te worden?

Glen: Dat idee is niet uit mezelf gekomen maar vooral uit mijn trainers. Zij zeiden dat ik wel een goed lichaam heb ervoor, licht en sterk. Dan heb ik 2 toestellen laten vallen en full gas op ringen ingegaan en dat heeft wel beloond.

Dennis, wat is Glen's sterkte aan dit toestel?

Dennis: Je hebt turners die heel sterk zijn in het opduwen uit bewegingen, dat was bij mij het geval. Glen is iemand die technisch heel mooi alles kan vastzetten, hij gebruikt daar ook andere spieren voor en je ziet dat hij specifiek die elementen turnt die daar mooi op uitkomen. Hij kan alles ook ontzettend mooi uitvoeren, zeker in deze code wordt dat enorm beloont. 

Als junior kampte je met heel wat stress, hoe ga je daar nu mee om?

Glen: Die stress is er nog altijd. Ik denk niet dat ik dat ga wegkrijgen, maar op dat moment als junior kon ik daar echt niet mee omgaan. Dat was: oefening starten, super veel stress, hand omhoog en oefening erdoor rammen en dan snel van het podium want ik kon het niet aan. Nu, met ervaring en hulp van de psycholoog, heb ik daar wel leren mee omgaan en nu kan ik een wedstrijd met plezier doen. Ik heb vooral geleerd om niet teveel bezig te zijn met alles rondom de wedstrijd, zoals het publiek, het geluid, ... Gewoon bezig zijn met de oefening en aandachtspunten helpt me enorm.

Welke doelen heb je nog en zie je jezelf nog een lange carrière hebben?

Glen: Ik heb heel veel doelen, natuurlijk ringenfinales en teamfinales halen. Misschien ooit zelfs allround doen en allroundfinales turnen. Deze doelen zijn nog vaag natuurlijk, voor nu probeer ik zoveel en zo hard mogelijk te trainen. Ik ben ook nog maar 21 jaar, dus ik denk aan een leeftijd tot 30 jaar, zeker. 

Dennis: Dat is denk ik wel mogelijk. De gemiddelde leeftijd schuift ook wat op, aan de ringen zien we nu gymnasten van 28 tot zelfs 32 jaar, dus dat is zeker iets dat kan. Als hij zo verder kan gaan, zie ik ook heel veel potentieel in hem. Ik wil daar geen gekke uitspraken over doen, ik denk dat Glen gewoon op deze manier moet verder gaan en zijn traject verder moet uitbouwen. Als je ziet hoe hij de afgelopen jaren gegroeid is, dan kan dat alleen maar mooie zaken opleveren.

Reacties op dit bericht

Om een reactie te plaatsen en reacties te bekijken moet je ingelogd zijn. Inloggen