SOS trainerstekort - alles wat je moet weten op een rijtje

Ruth Franceus   ‐  Donderdag 25 april 2024   ‐   Tweet

Recap van de thema avond en webinar rond trainersbeleid

Het vinden en behouden van trainers is en blijft de grootste uitdaging van een club. Tijdens 4 regionale thema avonden en een webinar informeerden we 104 clubbestuurders met concrete tips en inzichten. Heb je het gemist? Geen nood! In dit artikel vind je alle nodige info terug.

Starten doen we met goed nieuws! Want eigenlijk is het tekort aan trainers (ook) een positief iets. Waar we vroeger 1 lesgever voor een groep van 20 gymnasten hadden, zien we dat er vandaag in kleinere groepjes wordt gewerkt. De kwaliteit in de clubs is gestegen. Het gevolg? We hebben meer trainers nodig om deze kwaliteit te garanderen.

INSTROOM TRAINERS VERHOGEN

Over alle Gymfed clubs heen, verliezen we maar liefst 3700 leden tussen de 10 en 14 jaar. Bijna 4000 (!) potentiële trainers.  Het is dus cruciaal om in te zetten om ledenbehoud in deze leeftijdscategorie. Daar ligt de grote win richting instroom trainers. Maar hoe je dat precies?

# TIP 1  - Upgrade van het recreatief aanbod

Tracht min. 2 contactmomenten per week te voorzien voor sporters ouder dan 8 jaar.  Succesbeleving en sociale binding zijn een doorslaggevende factoren om in de club te blijven.  We zien dan ook dat de drop-out het hoogst is bij groepen die slechts 1x in de week komen. Inzetten op deze strategische keuze als club is niet evident maar zal lonen op lange termijn.

# TIP 2 - Zet in op beleving

Creëer herinneringen voor het leven en zorg dat elk lid kan terugblikken op een memorabele tijd in zijn/haar gymclub.  Het organiseren van een innoverende groepsactiviteiten en een demogroep zijn concrete voorbeelden om hieraan te werken als club. Bekijk hoe je als club een familiale sfeer kan creëren waar iedereen zich betrokken voelt. 

# TIP 3 - Een veilig en positief clubklimaat

Het installeren van een veilig en positieve omgeving is een belangrijke taak en verantwoordelijkheid van een clubbestuur. Het tegen gaan van grensoverschrijdend gedrag en het stellen van een positieve coaching stijl is het doel. Het bekend maken van de club-API, het hanteren van de ethische gedragscodes, het aanbieden van sensibilisering en opleidingen omtrent positief coachen zijn belangrijke factoren van dit beleid.

REKRUTEREN VAN TRAINERS OPTIMALISEREN

# TIP 1 - Uit eigen club

Rekruteer je nieuwe trainers uit eigen club. De liefde voor de club is een belangrijke factor in het engagement. Spreek hen persoonlijk aan en luister naar hun noden en bezorgdheden als startende lesgever.  Wil je bouwen aan een hecht en gemotiveerd trainersteam? Zet dan in op volgende zaken;
- Autonomie = jezelf kunnen zijn + gevoel van vrijheid en keuze hebben
- Verbondenheid = ervaren van het wij gevoel 
- Competentie = het gevoel dat je kan bijleren en jezelf kan ontwikkelen
- Zinvolheid = benadruk het zinvolle, maatschappelijk relevante werk van de trainer

# TIP 2 - Communicatie op maat 

Ondanks de brede waaier aan communicatiekanalen is de interne communicatie een hele uitdaging. Kies de juiste communicatiekanalen samen met je trainers aan de hand van deze communicatieboom. Doorloop deze samen met je trainers en optimaliseer op deze manier jullie interne communicatie.

 # TIP 3 - Een sporttechnisch coördinator 

Een zichtbaar en aanwezig aanspreekpunt voor de lesgevers is cruciaal. Een sporttechnisch coördinator is een must voor een kwalitatieve clubwerking. Het ondersteunen van de (beginnende) trainers en het verhogen van de leskwaliteit zijn de twee belangrijkste hoofdtaken van deze persoon. Ga de uitdaging aan en ga op zoek naar de geschikte persoon die jullie club naar een hoger niveau kan tillen.

Voor het opleiden en vergoeden van de lesgevers verwijzen we je graag door naar deze webinar.
heb je vragen en/of nood aan ondersteuning, aarzel niet ons te contacteren.

Reacties op dit bericht

Om een reactie te plaatsen en reacties te bekijken moet je ingelogd zijn. Inloggen