Laura-Emirode Rasemont actief als uitstroomcoach topsport

Delphine Gosseye   ‐  Maandag 20 december 2021   ‐   Tweet

#wearegym

Eerder dit jaar presenteerde Vlaams minister van Sport Ben Weyts het rapport van de Onafhankelijke Onderzoekscommissie Gymnastiek. Dit rapport formuleert 13 aanbevelingen, waaronder het uitwerken van een uitstroombeleid binnen de topsportwerking.

Sinds de publicatie van het rapport van de Onafhankelijke Onderzoekscommissie Gymnastiek heeft Gymfed verschillende acties en initiatieven opgestart of verdergezet ter bevordering van een gezond, ethisch en veilig (top)sportklimaat. In dat kader werd Laura-Emirode Rasemont aangesteld als uitstroomcoach binnen de topsportwerking in Gent. 

"Werk uitstroombeleid en bijhorende nazorg uit als een systematische opdracht van de Gymfed" - aanbeveling onafhankelijke onderzoekscommissie

Uitstroomcoach, wat houdt dat in?

Laura-Emirode zal de topsporters begeleiden wanneer zij een stap opzij zetten uit de topsportwerking. Ze stelt een persoonlijk traject voorop van vier sessies afhankelijk van de noden van de gymnast. De exacte duurtijd en de tijd tussen de verschillende sessies wordt samen beslist met de gymnast na het eerste gesprek. De gymnasten worden geïnformeerd over dit traject in hun laatste gesprek bij Gymfed, waar zij zelf bewust niet aanwezig is. “Het is namelijk belangrijk dat het voor de gymnasten duidelijk is dat ik hier een onafhankelijke rol heb. Als uitstroomcoach zal ik dan contact opnemen met de gymnasten om het eerste gesprek in te plannen.”, verduidelijkt Laura-Emirode.

Bevindingen als uitstroomcoach

Als ex-topsportgymnaste focust Laura-Emirode zich in eerste instantie op de omschakeling van het ‘topsport leven’ naar de dagdagelijkse routine zonder topsport. "Hoe vergaand dit is, is afhankelijk van de persoonlijke situatie. Voor sommige is een babbel over de afgelopen jaren en hoe het afgesloten werd al heel fijn, sommige vragen meer om een diepgaandere begeleiding.", stelt Laure-Emirode. Anderzijds helpt ze als loopbaancoach gymnasten die na hun topsportcarrière op de arbeidsmarkt komen. Voor hen wordt, indien gewenst, een loopbaantraject op maat uitgewerkt.

“Wat heel fijn is om te horen, is dat alle gymnasten na hun topsportcarrière nog steeds meer dan welkom zijn in de topsporthal. Velen gaan er zelf af en toe nog sporten.” - Laura-Emirode

Lees meer over Laura-Emirode Rasemont

Reacties op dit bericht

Om een reactie te plaatsen en reacties te bekijken moet je ingelogd zijn. Inloggen