Waarom is een trainersopleiding volgen nu zo belangrijk? Drie cursisten leggen het je uit!

  ‐  Donderdag 14 april 2022   ‐   Tweet

#weaergym

De cursisten van de Initiator opleiding in Roeselare

Een gediplomeerde trainer is goud waard, écht waar. En waarom is die opleiding nu zo een meerwaarde? We vroegen het aan enkele trainers die de Initiatorcursus Gymnastiek volgden.

Dagelijks trainen duizenden kinderen in heel Vlaanderen onder leiding van trainers die met veel enthousiasme proberen om het beste uit hun sporters te halen. Heel wat trainers zijn nog niet sporttechnisch gediplomeerd, en dat willen we graag veranderen: De opleiding initiator is dé basisopleiding voor élke trainer (minstens 16 jaar) en leert je de nodige kneepjes van het vak om zelfstandig en zelfzeker voor een groep te kunnen staan. 

Twijfel jij nog aan de meerwaarde van de opleiding? Lees dan zeker onderstaande interview met drie cursisten.

1. Om welke reden heb je beslist de Initiatorcursus te volgen? Waarom is het voor jou belangrijk om deze opleiding te volgen?

Tine: Ik heb gekozen om deze opleiding te volgen om mijzelf uit te dagen, nieuwe dingen aan te leren, om te zien hoe ik nog kan groeien in wat ik graag doe.

Barbara: Ik volgde de opleiding op vraag van de club, uit interesse en omdat het nu paste qua verlofregeling.

Brecht: Na 2 jaar kreeg ik eindelijk de kans om mijn initiatorcursus te voltooien en die kans greep ik met beide handen. Zon of regen, hagel of storm, uiteindelijk komt de passie voor de sport en de gymnasten altijd terug wanneer je op de mat staat.

2. Wat is voor jou het allerbelangrijkste dat je hebt opgepikt uit de cursus?

Tine: Wat ik erg heb opgestoken van deze opleiding is dat ik besef hoe enorm graag ik het doe en natuurlijk heel wat verschillende manieren om oefeningen correct uit te voeren. Dat vond ik echt fantastisch!

Barbara: Dat met een goede opbouw en aanpak je veel kan bereiken in één les. Dat Gymstars fiches een grote bron van informatie zijn en boordevol tips zitten. En last but not least dat je veel kan leren van elkaar! 

Brecht: Het toepassen van deeloefeningen is vaak een uitdaging voor mij, omwille van de recrea groepen waar ik les aan geef. Ilse (onze lesgever) heeft me getoond hoe ik met de juiste mindset aan deze groepen les kan geven. Naast deze mindset, neem ik ook haar creativiteit mee en die van de groep. Vaak kan ik wel creatief zijn, maar ik moet denk ik net die stap verder durven nemen. Ik zal ook meer op tijd zijn.

3. Wat is het eerste dat je na het volgen van de cursus in je eigen lessen zal toepassen/aanpassen?

Tine: In deze cursus besef ik dat ik in C niveau heel erg serieus ben. Wat ik zeker ga aanpassen of zeker ga meenemen is dat in spelvorm HEEL veel kan! Ik zal zeker meer in spelvorm werken, wat de kinderen super vinden natuurlijk!

Barbara: Altijd afhankelijk van de beschikbaarheid van de zaal, maar meer een spelvorm gebruiken bij de opwarming. En Gymstars fiches meer gebruiken, want die zijn eigenlijk een kado voor trainers.

Brecht: Mijn opwarmingen zullen wat veranderen en ik zal meer dynamisch stretchen toepassen. Ik zal ook meer basis in een verrassende plezante opbouwende vorm aanbieden. Ik kan wel veel kinderen bereiken met mijn aanpak, maar niet iedereen houdt van een persoonlijke begeleiding. En hierdoor vallen er soms wel eens kinderen uit de boot. In de praktijk zal ik waarschijnlijk een combinatie geven van mijn oud lesgeven en mijn nieuwe kijk op de zaken.

4. Wat is volgens jou het grootste verschil tussen een trainer die opgeleid is en een trainer die geen diploma heeft?

Tine: Een trainer met diploma zal zeker veel meer voordelen hebben dan een trainer zonder! Je weet erg goed met wat je bezig bent, je weet zeker dat het sporttechnisch in orde is. Het is zeker een voordeel! Voor uw gymasten en ook voor u zelf.

Barbara: Opgeleid heb je meer sportspecifieke en didactische bagage die je kan toepassen in je trainingen.

5. Heb je het gevoel dat je na deze opleiding over het passende diploma zal beschikken of heb je nog ambitie/nood aan hogere opleidingen?

Barbara: Sportspecifiek mag het wat mij betreft inderdaad nog wat verder gaan, maar de initiatorcursus biedt al een heel mooie basis. Wij hadden met onze groep ook het geluk een kleine, gemotiveerde groep mensen uit verschillende disciplines, en een enthousiaste lesgeefster die wel op onze noden inging en soms wat meer gaf dan wat in de initiatorcursus voorzien is.

Brecht: Afhankelijk van mijn uitslag zal ik nog een opvolgende cursus volgen.

6. Op een schaal van 0 tot 10, hoeveel geef je de opleiding zelf voor de 4 F’en? FUN - FITNESS - FUNDAMENTALS - FRIENDSHIP

Tine: Ik geef voor de opleiding een 9,5/10, het was super actief wat ik erg leuk vond! Ik heb heel veel plezier gehad, veel nieuwe mensen leren kennen, elkaar kunnen inspireren. Geen 10 omdat het zeer intensief is, maar zeker de moeite waard!!

Barbara: Ik geef hier graag op alles een 10. We hadden met de groep, onder de vleugels van Ilse een heel leuke, leerrijke en sportieve week. Alle leeftijden door elkaar werkte stimulerend en verrijkend op de groep. Zelf de gymnasten waren enthousiast om Rope skipping te doen als opwarming. Ik bracht een set double Dutch en Chinese wheel touwen mee, en iedereen sprong enthousiast mee!

Brecht: 10/10! Iedere specialisatie van de verschillende groepen kwam wel eens aan bod doorheen de week. Het merendeel van de basiselementen wordt wel besproken, maar de week was wel 'getaylored' naar onze groep, wat perfect was!

7. Vind je dat de tijdsinspanning die je voor deze cursus levert (een week cursus, stage, examens) opweegt tov het diploma en de nodige kennis die je ervoor in de plaats krijgt?

Tine: In 1 week tijd leer je erg veel bij, je kan gewoon heel veel doen in 1 week! Ik vond het erg leuk hoe theorie en praktijk werd afgewisseld, op een speelse manier.

Barbara: Voor mensen met al een paar jaar trainerservaring zonder diploma, is een week wel lang. Ik heb deze week niet zo ervaren door de goeie groep, waar we allemaal ervaring hadden in het lesgeven. Maar mocht ik in een groep terecht gekomen zijn waarbij er quasi geen ervaring was, zou dit wel een lange week geweest zijn.

Brecht: Aan het einde van de rit zal ik daarover kunnen oordelen. Als werkmens is het moeilijk om er een week verlof voor te nemen, gelukkig werk ik in het weekend.

8. Kijk je uit naar de stage om daar de zaken die je geleerd hebt in de cursus uit te proberen in de praktijk én om met je eigen plus- en werkpunten aan de slag te gaan? 

Tine: Ik zal het leuk vinden om in mijn stage de dingen te gebruiken waarvan ik dacht : ‘Aha!’ Om te gaan uittesten hoe ik kan werken aan mijn werkpunten, en nog meer te groeien.

Brecht: Ik verwacht dat ik opnieuw andere lesmethodes zal zien tijdens mijn kijkstage. Het is en blijft een uitdaging. Een andere club binnenstappen, is een stap in het ongewisse nemen.

9. Waarom zou élke trainer de initiatoropleiding moeten volgen?

Tine: Ik zou elke beginnende of gevorderde trainer deze cursus aanraden! Het is een week vol plezier, vol nieuwe kennis, vol nieuwe mensen. Ik had al 5 jaar ervaring in het les geven, en heb nog er veel bijgeleerd! Waar ik erg dankbaar voor ben! Ik zou zeggen, schrijf je in!!

Barbara: Het is interessant om met anderen trainers uit andere disciplines met andere ideeën samen te werken en van elkaar te leren! Volg de cursus zo snel mogelijk, wacht niet tot je een paar jaar ervaring hebt!

Brecht: Je moet het doen voor je plezier en omdat je er veel zaken van opsteekt. Ondanks het harde werk, is het best wel ontspannend.

Ben je overtuigd? Schrijf je dan snel in voor een initiatorcursus in jouw buurt! 

Reacties op dit bericht

Om een reactie te plaatsen en reacties te bekijken moet je ingelogd zijn. Inloggen