Q&A - Geslaagd EK TU TRA DMT 2024

Phoebe De Potter   ‐  Vrijdag 19 april 2024   ‐   Tweet

#wearegym

In Portugal zagen we begin april de gymnasten in Tumbling, Trampoline & Dubbele Minitrampoline schitteren op het Europees kampioenschap. Ze kwamen naar huis met 2 bronzen medailles in de seniorencompetitie en een Europese titel en zilveren medaille bij de jeugd, van een geslaagd EK gesproken!

Tumbling teams, met welk gevoel keren jullie terug naar huis na het EK?

Tachina - seniorenteam

"Wat een toffe week weer met ons team! Er is de laatste jaren zo veel veranderd in de Belgische Tumblingwereld, dat ik dit mag beleven met een volledig team en voor de derde keer op rij met een teammedaille naar huis kan komen is ontzettend fijn! Een team is meer dan een paar individuen samen, dat wordt meer en meer duidelijk. Trots dat ik daar mee aan heb kunnen helpen bouwen samen met de nationale coaches.”

Louise - seniorenteam

"Wat een toffe bende! Ontzettend leuk ook dat we internationaal konden tonen hoe sterk we gegroeid zijn individueel én als groep."

Evi - seniorenteam

“Ik keer met een gevoel van trots terug naar huis van het EK. Een derde keer een bronzen medaille winnen op een rij is iets heel speciaals. Om ook individueel de halve finale te mogen springen naast gymnasten waar ik naar op kijk is altijd een zeer leuke ervaring. Ondanks dat we tegen elkaar springen is er veel vriendschap in de sport, dat maakt het erg leuk.”

Lani - juniorenteam

"Ik keer met een heel goed gevoel terug naar huis. Zowel individueel als in team konden we tonen hoe ons Belgisch niveau gestegen is. We stonden heel sterk we in onze schoenen. Het was heel fijn om complimentjes te krijgen van coaches en gymnasten van andere landen waar ik stiekem zelf naar opkijk."

Amy - juniorenteam

“Mijn voorronde ging heel goed. Ik kon mijn beste reeksen tonen en daar ben ik trots op. In de teamfinale maakte ik een foutje, maar we werden desondanks nog tweedes. Ik kwam met een goed gevoel thuis.”

Esmée - juniorenteam

"Ik keer met gemengde gevoelens terug. ik was enorm blij dat mijn clubtrainers hard met mij gewerkt hebben zodat ik mijn selectie kon halen. Toch keer ik terug met het gevoel dat ik niet heb kunnen tonen wat ik kan"

Lars - senioren jongens

“Ik kijk zeer tevreden terug naar het afgelopen EK. Ik eindigde op een mooie 11de plek, net buiten de finale. Dit is zeker niet slecht voor een eerste EK.
De trainingen verliepen niet super maar dankzij de steun van mede gymnasten en coaches is alles tot een goed einde gekomen. En dat is ook hetgeen wat het meeste is blijven hangen bij me. De steun, vriendschap, passie en vooral de groepssfeer. Ik ben enorm trots op wat wij daar als Team Belgium hebben laten zien. Dit smaakt naar meer."

Tumbling teams, wat waren voor jullie de hoogtepunten tijdens het volledige EK?

Sara - seniorenteam

“Het besef dat we met alle deelnemende Belgische meisjes bij de top van Europa horen is wel echt ferm. Dat dat bekroond werd met twee teammedailles was heel fijn.”

Britt - juniorenteam

"Mijn hoogtepunten? Zowel de prestaties als het plezier dat we hadden met het Belgische team. Ik ben blij dat ik deze unieke ervaring heb mogen opdoen met deze groep. Het podium delen met mijn teamgenootjes was fantastisch. We hadden al een paar WAGC’S samen gedaan, dus we zijn echt vriendinnen, maar dit is wel nog iets anders. Heel leuk dat samen te kunnen doen. Dat ik individueel de finale mocht turnen was heel fijn, vooral omdat ik dat samen met Lani kon doen. Zij werd in die finale Europees kampioen, we vlogen direct in elkaars armen. Dat moment zal ik nooit vergeten."

Esmée - juniorenteam

"Het behalen van onze zilveren medaille was een hoogtepunt uiteraard. Verder was het leuk om de gymnasten van de delegatie beter te leren kennen en vele fijne herinneringen hebben gemaakt."

Lani, Europees kampioen op het EK bij de junioren, wauw! Hoe zijn jouw verschillende reeksen verlopen?

"Alles ging eigenlijk volgens plan op wedstrijd. In de voorbereiding besprak ik met mijn coach de mogelijkheden. We wisten dat een medaille er echt wel in zat (Lani werd namelijk in november vice wereldkampioen bij de juniors). Na overleg hebben we resoluut voor moeilijke, maar geautomatiseerde reeksen gekozen. Dat zorgde ervoor dat ik met het nodige zelfvertrouwen naar Portugal vertrok. De voorronde verliep vlot, ik mocht als eerste naar de finale. We stonden met drie Belgische meisjes in de top 5, wauw! Dat vond ik heel tof.
Al zorgde het in de finale zelf wel voor wat extra stress bij mij. Plots kijkt iedereen naar ons natuurlijk. De opwarming lukte goed, maar eens in de zaal werd ik best zenuwachtig.
Ik wist dat ik mijn reeksen kon en probeerde me vooral daarop te focussen en niet met de wedstrijd zelf bezig te zijn. Ik zet mijn muziek op en kruip in mijn bubbel dan.
Op dat hoogste schavotje staan en je volkslied horen… kippenvel! Dat ik me de komende twee jaar “Europees Junior Kampioen” mag noemen is wel nog even wennen."

Tachina, een knappe 5de plaats individueel! Wat zit er nog in het vooruitzicht voor jou?

"Ja zeg, daar had ik vooraf voor willen tekenen! Het was een enorm sterk deelnemersveld, met meisjes die ik al heel lang ken. Heel leuk om met hen mijn laatste internationale wedstrijd te kunnen beleven. Ook zot om te zien hoe het niveau gestegen is bij de nieuwe generatie, de meisjes van nu draaien moeilijkheden die ongezien zijn. Heel trots dat ik daartussen als oudje nog in de finale mocht staan. Ik kijk er nu alvast naar uit om iedereen terug te zien op het komende Vlaams en Belgisch Kampioenschap!"

Louise, wat een prestatie, 4de in de finale! Was er een specifiek trainingsmoment dat je heeft geholpen om je voor te bereiden op het EK?

"We trainen structureel samen met het team tijdens de nationale trainingen en de wekelijkse clubtrainingen. Zo trainen we in verschillende zalen en dus ook op verschillende banen. Dat helpt om te leren aanpassen aan de omstandigheden. We vertrekken daardoor ook al in een leuke sfeer waarin iedereen elkaar goed kent. Dit zorgt ervoor dat je je al goed voelt in de groep en er heel de week lang veel gelachen wordt, wat enkel de resultaten bevorderd. Ik vind het ook zeer nuttig om op training de wedstrijdsituatie na te bootsen, een welbepaalde opwarmingstijd of aantal reeksen en dan de wedstrijdreeksen springen zoals je het op wedstrijd zou doen. Dat geeft me zelfvertrouwen."

Brent & Rien, jullie eerste EK waar jullie aan de synchrooncompetitie deelnemen, hoe voelde het om meteen die finale te behalen op het EK?

"Zeer goed, we hadden het allebei niet verwacht dus het was een grote verrassing. Voor het EK was er zelfs nog geen sprake van een finale. Na de wedstrijd hadden we een persoonlijk record gesprongen en wisten we dat er toch iets inzat voor een mogelijke finale. Het was spannend afwachten want er zaten nog een paar goede springers bij. In de finale hebben we ons naar een 7de plaats kunnen springen maar het was een goede mogelijkheid om ervaring op te doen voor volgende jaren."

Brent, Rien & Darwin, hoe zijn de voorbereidingen en de wedstrijd verlopen voor jullie?

"De voorbereidingen verliepen vlot, we hadden het gevoel dat alles ging lukken wat we voor ogen hadden. We kwamen toe op de wedstrijd en gingen ons volledig geven voor in de individuele wedstrijd. Uiteindelijk had iedereen 2 goede reeksen doorgedaan, waarmee we uiteindelijk de teamfinale behaalden. Vooraf wisten we eigelijk dat het bijna onmogelijk was om die finale te halen met alle sterke landen die meededen. Wij waren gewoon beter in het uitspringen van de reeksen waardoor we die finaleplaats konden bemachtigen voor ons land. In de finale zelf hadden we allemaal onze reeksen doorgedaan en waren we met Frankrijk de enige die dat konden. Door een bepaald systeem in de teamfinale konden we niet onze groep winnen en belandden we op de 5de plaats. Al bij al zijn we zeer trots op elkaar voor de prestaties die we hebben afgeleverd. Er is nog plaats voor verbetering maar dit is een goede stap vooruit."

Brent, welke uitdagingen zijn jullie tegengekomen tijdens de competitie en hoe heb je ze overwonnen?

"Alles ging wel vlot vond ik, ik wist van vorige wedstrijden dat ik mijn reeksen kon. De ene lukte al wat beter dan de andere. Ik wist dat ik alles uit de kast moest halen voor een finale. Uiteindelijk had ik finale gehaald en wist ik dat het nu alles of niets was. Mijn eerste reeks was zeer goed en ik behaalde een 4de plaats, dan moet de top 4 nog eens springen en wist ik welke reeks ik moest doen. Ik kon de reeks, alleen twijfelde ik soms aan de landing. Het was dan wat moeilijker om me te concentreren omdat ik wist wat er fout kon gaan. Uiteindelijk ging het toch goed en kon ik de bronzen medaille mee naar huis nemen."

Proficiat aan alle gymnasten die deelnamen!

Reacties op dit bericht

Om een reactie te plaatsen en reacties te bekijken moet je ingelogd zijn. Inloggen