Welke opleiding past bij mij?

Wil je graag een opleiding volgen maar weet je niet waar te beginnen? In dit schema kan je terugvinden over welk diploma je dient te beschikken op basis van het niveau en de leeftijd van jouw trainingsgroep(en) en de fase in het Gymfed-sportmodel.

De weg naar het diploma ...

Weet je welk diploma het meest geschikt is voor een specifieke doelgroep? Dan kan je in onderstaand schema zien hoe het opleidingstraject er naar toe in de verschillende Gymnastiekdisciplines er uit ziet.

Alternatieve procedures

Een trainersdiploma kan je behalen door een cursus te volgen en te slagen voor de bijhorende examens. Er zijn in enkele specifieke gevallen ook mogelijke alternatieve procedures om een trainersdiploma te behalen.

1. Misschien heb je in het verleden al een trainersdiploma behaald bij een andere instantie (voor VTS)? Via een assimilatie kunnen eerder behaalde diploma’s die aan de eisen van vandaag voldoen, gelijkgeschakeld worden. Meer info vind je hier.

2. Volgde je de opleiding bachelor of master LO, dan kan je – afhankelijk van je curriculum – een inschaling met een trainersdiploma bekomen.

3. Kan je aantonen met een dossier én tijdens een gesprek met een jury dat je over alle competenties beschikt die nodig zijn voor een bepaald diploma te ontvangen of beschik je over een gelijkwaardig buitenlands diploma, dan kan je voor een EVC/EVK-procedure gaan. Meer informatie hierover kan je verkrijgen op de website van de Vlaamse Trainersschool en bij Ann Janssens van de Vlaamse Trainersschool (02 209 45 96)

4. (Ex-)topsporters kunnen in aanmerking komen voor een aangepast individueel traject (GOT) waarbij het volgen van reguliere cursussen gecombineerd wordt met individueel aangepast lessen (pakketten). Meer informatie hierover kan je verkrijgen bij Tirsa Malfroy.

5. Heb je reeds heel wat trainerservaring, beschik je nog niet over een initiatordiploma (of gelijk geschaald) en wil je graag de opleiding Instructeur volgen in jouw discipline, dan kom je misschien in aanmerking voor een versneld traject. Via deze link vind je meer informatie en hier vind je het document voor de aanvraag te doen.