Q&A - België scoort op het EK Tumbling, Trampoline en Dubbele Minitrampoline

Phoebe De Potter   ‐  Vrijdag 10 juni 2022   ‐   Tweet

#wearegym

Afgelopen weekend vond het Europees Kampioenschap Tumbling, Trampoline en Dubbele Minitrampoline plaats. De Belgische delegatie trok naar Rimini (Italië) om er het beste van zichzelf te geven. Ook benieuwd hoe zij de wedstrijd ervaren hebben? Je leest het in deze exclusieve Q&A!

In de discipline Tumbling kon het meisjesteam met Tachina Peeters (Gymplus), Laura Vandevoorde (Turnkring Oostakker), Evi Milh (Turnclub De Zeester) en Sofie Rubbrecht (Gymflex) zich na een ijzersterke kwalificatie plaatsen voor de finale, waar ze BRONS behaalden! 

Ook de juniores en seniores in de discipline Dubbele Mini Trampoline turnden sterk. Bij de seniores kon het team met Kobe Antheunis (Sterk & Lenig Drongen), Wannes Geens (Sterk & Lenig Drongen), Jesse Croonenberghs (Wild Gym) en Aaron Kusdemir (Kon. Turnkring Rust Roest Brugge) ZILVER behalen in de teamfinale.
Bij de juniores behaalden Brent Deklerck (Kon. Turnkring Rust Roest Brugge), Witse Mols (CSA Kempen), Khassim Touré (Kon. Turnkring Rust Roest Brugge) en Thimo Roox (K.T. Gems Diepenbeek) GOUD in de teamfinale! Daarnaast behaalde Brent Deklerck ook nog eens ZILVER in de individuele finale DMT. Wat een EK voor de Belgische delegatie!

Tumbling

Hoe zijn de voorbereidingen naar dit EK verlopen voor jullie?

De voorbereidingen verliepen best vlot, maar door corona volgden de wedstrijden elkaar in een snel tempo op en was het dus een heel drukke periode. Zo hebben we in 1 jaar tijd 2 EK's en een WK gehad. Tussendoor pikten we ook de nationale wedstrijden mee. We proberen waar mogelijk zoveel mogelijk samen te trainen, alsook samen met het nationale team van Dubbele Minitrampoline. Dat zorgt er voor dat we elkaar goed kennen en we als een bende vrienden naar Italië konden vertrekken. Die support zorgt ook mede voor het succes van de afgelopen dagen, zowel bij ons als bij hen.

Als team konden jullie de bronzen medaille in de wacht slepen, hadden jullie dit verwacht? 

Ook vorig jaar waren we derde, dus we hoopten wel op een medaille. Het team is ook breder en sterker geworden, dus we wisten dat de kans er zeker in zat. Het nieuwe wedstrijdconcept zorgde wel voor de nodige stress. Heel veel hangt nu af van de loting waardoor je dus minder zelf in handen hebt. We hielden ons hoofd koel en zijn heel blij dat we die derde plek met verve hebben kunnen verdedigen.

Hebben jullie een bepaald ritueel voor zo'n teamfinale om de teamspirit erin te houden? 

Naast samen stressen hebben we ook wel wat rituelen. Zo vlechten we bijvoorbeeld elkaars haar in. Als je er goed op let, kan je zien dat we steeds hetzelfde kapsel hebben.

Op welke leeftijd zijn jullie begonnen met Tumbling? Was dit jullie eerste discipline binnen het turnen?

We zijn hier veruit het oudste team, met een gemiddelde leeftijd van bijna 24 jaar. We komen allemaal uit andere disciplines: Tachina, Sofie en Evi deden eerst Toestelturnen meisjes, Laura deed eerst Acro en Sam stroomde vanuit de topsportschool Toestelturnen jongens en schoolde zich om tot een toptumbler. De basis van dit succes werd door zijn trainers daar gelegd. We hebben dus allemaal van verschillende dingen geproefd en dat heeft ons zeker sterkere tumblers gemaakt. Sofie deed tussendoor zelfs 9 jaar triatlon op hoog niveau. 

Dat je niet van jongs af aan moet starten met Tumbling om op latere leeftijd op hoog niveau mee te kunnen draaien, is een belangrijk aspect dat terug te vinden is in het Gymfed-sportmodel. Het is heel belangrijk dat jonge sporters breed worden opgeleid en pas op latere leeftijd de keuze maken zich eventueel te specialiseren in een bepaalde discipline. Hoe breder ze gevormd zijn, hoe beter ze hun eigen lichaam kennen en gecontroleerd kunnen bewegen. Dit heeft vele voordelen om op latere leeftijd complexere (combinaties van) elementen onder de knie te krijgen. Kunnen presteren (onder druk) op wedstrijden is iets wat sporters stapsgewijs dienen te leren. Daarom is het belangrijk op jonge leeftijd te streven naar continue progressie en deelname aan wedstrijden te zien als een onderdeel van hun ontwikkeling, zonder focus op prestatie. Geleidelijk aan wordt competitie belangrijker, met de focus op het bereiken van regelmaat en kwaliteit en het leren omgaan met de fysieke en mentale uitdagingen van wedstrijden. Zo kunnen sporters als senior zich fysiek en mentaal optimaal voorbereiden om maximaal te presteren op belangrijke piekwedstrijden.

Hoe gaan jullie om met de zenuwen op zo'n EK?

Sinds vorig jaar krijgen we de kans van Gymfed om ook als team deel te nemen op wedstrijd. Dat neemt al een groot deel van de stress weg, want we hebben elkaar. We peppen elkaar op en zijn er voor onze teamgenoten. Door samen te trainen, leren we elkaar kennen en weten we hoe we elkaar kunnen steunen. 

Welke tip hebben jullie voor alle Tumbling gymnasten?

Maak plezier! Op het einde van de dag zijn je prestaties dubbel zo veel waard als ze met een glimlach tot stand komen. Het zijn ook de toffe momenten of avonturen op grote toernooien die je het langst onthoudt. En vooral, geloof altijd in jezelf. 


Dubbele Minitrampoline

Met welke ambities trokken jullie naar het EK en hoe is de wedstrijd verlopen? 

Junioren: We wilden in de eerste plaats ons best doen en alle reeksen springen zoals op training. We dachten ook wel eens aan een medaille behalen, maar dat was geen uitgesproken doel. De wedstrijd draaide uiteindelijk in ons voordeel uit, met een sterke bijdrage van elk teamlid.

Senioren: Onze ambitie was om de teamfinale te halen en een 3de plaats, we zijn dus meer dan gelukkig met onze behaalde 2de plaats.

Jullie behaalden goud en zilver tijdens de teamfinale. Hadden jullie dit verwacht?

Junioren: Goud hadden we niet verwacht. Na de voorronde stonden we 2de, net achter Portugal, en we dachten dat Spanje in de finale ook nog sterk zou terugkomen. We sprongen een foutloze finale en uiteindelijk behaalden we goud. 

Senioren: We hoopten aanvankelijk op een 3de plek. Zilver hadden we helemaal niet verwacht aangezien de concurrentie sterk was en het de eerste keer was dat we met een team deelnamen aan het EK. Dankzij sterke reeksen van ons team is het in de finale goed uitgedraaid voor ons. 

Brent, jij kon tijdens de individuele finale het zilver wegkapen. Wat is jouw gevoel?

Ik ben trots op mezelf. Een tweede plaats is een mooi resultaat. Maar ik wou toch wel stiekem de gouden medaille, en zeker omdat die binnen het grijpen lag.


Op zo'n smalle trampoline lig je er wel al snel eens af. Kampen jullie soms met schrik bij het oefenen van nieuwe - of gekende - elementen? Hoe gaan jullie hiermee om of hoe vermijden jullie die angst?

Junioren: Dubbele Minitrampoline is een discipline waar er een groot risico is dat het mis gaat, je hebt er veel lef voor nodig. Zelfs met de makkelijkste sprongen kan het mis gaan. Dat maakt het heel spannend en des te mooier wanneer het loopt zoals het hoort.

Senioren: Schrik wordt omgezet in gezonde stress zodat we nog beter zouden presteren. Regelmatige training en een goeie coach zijn hierbij essentieel.

Welke tip hebben jullie voor alle gymnasten in de discipline Dubbele Minitrampoline?

Junioren: Blijven doorzetten, ook als er een keer iets mislukt. Uit je fouten kan je leren.

Senioren: DMT is vallen, maar het belangrijkste is erna terug opstaan, doorgaan en opnieuw proberen tot het wel lukt.

Reacties op dit bericht

Om een reactie te plaatsen en reacties te bekijken moet je ingelogd zijn. Inloggen