Kwaliteit in de club

Opleiding

Als bestuurslid speel je een essentiële rol in de clubwerking. Om onze bestuurders te ondersteunen organiseren we jaarlijks verschillende opleidingen doorheen het seizoen. Deze opleidingen gaan over thema’s in het clubmanagement zoals: ledenadministratie, vrijwilligersbeleid, infrastructuur, trainersbeleid, verloningsbeleid trainers, Q4Gym...Hiernaast kunnen clubs door hun aansluiting bij Gymfed beroep doen op maatbegeleiding of opleidingen volgen van Vlaamse sportfederatie.


Q4Gym - Het kwaliteitsinstrument voor alle Gymfed-clubs

Het behalen van het Q4Gym-label? Dat is de ultieme beloning binnen jouw clubwerking. Met het online kwaliteitsinstrument Q4Gym, dat ontwikkeld werd met de steun van Sport Vlaanderen, wordt de werking van de jeugdclubs ondersteund en naar een hoger niveau gebracht. Het Q4Gym-instrument is een interactieve en permanente beschikbare online tool die clubs helpt bij het optimaliseren van hun werking. Ervaren en opgeleide Gymfed-clubcoaches begeleiden de club in het behalen van het Q4Gym-label en ondersteunen hen in de verdere uitbouw van een kwaliteitsvolle werking. 


Programma's & tools voor jouw trainers

Als bestuurder weet je het als geen ander, trainers vormen een belangrijke schakel in de clubwerking. Een trainer vormt een belangrijke sleutelfiguur voor de sporters, dit zowel tijdens als naast training. Om onze clubs te begeleiden en ondersteunen ontwikkelen we de nodige handvaten en tools richting de ideale begeleiding en opleiding van jullie trainers.


Coach@Home - Inspiratievideo's gebundeld in één online platform

Opwarming, fysieke training, helperstechnieken,... het zijn topics waar een trainer actief mee aan de slag gaat. En dat, dat vinden wij top! Meer zelfs, met inspiratievideo's gebundeld in één online platform willen wij jou als club en jullie trainers ondersteunen in de optimale begeleiding van jullie sporters! Met het Coach@Home clubabonnement genieten al jullie trainers van oneindig veel inspiratievideo's gebundeld in één online platform. Dit zowel voor competitietrainers als trainers van recreatieve groepen. Kortom, een must have voor elke Gymfed-trainer.


Kidies - Elke kleuter in actie

Hoe kan je kleuters inspireren, entertainen en belonen? Met het kleuterprogramma Kidies ondersteunen we de kleuterwerking in de club. Het geeft inspiratie aan de trainers voor een gevarieerde en gestructureerde aanpak in de lessen kleuterturnen. Samen streven we ernaar kinderen op een toffe en kwaliteitsvolle manier te laten bewegen. Het programma Kidies bevat tal van handige producten en tools om de lessen kleuterturnen te ondersteunen. Het volledige project wordt gedragen door de Kidies-trainersmap waarbij de aanvullende tools je als trainer doorheen heel de les kleutergym helpen.


Gymtopia - Het sporttechnisch programma voor alle 7- en 8-jarigen

Een brede motorische ontwikkeling voor elke 7- en 8-jarige? Dat is Gymtopia! Het programma bestaat uit 9 verschillende bewegingsfamilies (zwaaien, hangen, evenwicht,...), wordt gesymboliseerd door een dier en onderverdeeld in 4 verschillende oefeningen/levels. Met andere woorden, de perfecte basis voor een brede motorische ontwikkeling voor elk kind. Via de Gymtopia-happenings krijgen de kinderen bovendien de kans te schitteren voor hun favoriete supporters en aan de hand van een beloningskaart te genieten van hun eerste succeservaring. Met het jaarlijks clubabonnement heeft elke trainer op elk moment toegang tot het online Gymstars-programma.


Gymstars - De basis voor alle 6- tot 14-jarigen

Het aanleren van de basisbewegingen zoals handenstand, rad, koprol,...? Dat doe je met Gymstars! Het programma boordevol turnoefeningen voor kinderen van 6 tot 14 jaar bevat alle basisoefeningen om aan te leren in jouw training. Per oefening worden de belangrijkste aandachtspunten, voorbereidende oefeningen, meest voorkomende fouten en remediëring,... ondergebracht in handige kijkwijzers. Aan de hand van de Gymstars evaluatiemodule kan de evaluatie van de sporters zelf online geregistreerd worden.


Start-to-skip - Starten met Rope Skipping in jouw club

Met Rope Skipping starten in jouw club? Dat kan met het Start-to-skip programma. Rope Skipping is een leuke, creatieve en goedkope discipline die de ideale basisvorming is voor andere sporten maar natuurlijk ook een sport op zich. Met Start-to-skip kan je als club door middel van een startersworkshop, een touwenpakket en een interactief instructieboekje met uitgewerkte lesvoorbereidingen aan de slag. Kortom het perfecte programma om met de discipline aan de slag te gaan als trainer!


Parkour in de buitenomgeving - Starten met Parkour in jouw club

In publieke ruimtes sprongen, swings, flips,... uitvoeren om verschillende obstakels te overwinnen, dat is Parkour! In essentie een discipline die in de buitenomgeving helemaal tot zijn recht komt. Maar hoe start je nu met zo een training? Met "Parkour in de buitenomgeving" geven we lesgevers tips en tricks om deze sport op een toegankelijke manier aan hun sporters over te brengen. Ideaal om de training te voorzien van een andere lesinvulling, en wie weet krijgen de sporters de Parkour vibes wel helemaal te pakken?


We are next - Opvolging binnen de club verzekerd

Het "We are next"-project omvat een handige toolbox met handleiding voor clubs die willen investeren in de volgende generatie. Aan de hand van verschillende challenges kunnen sporters van 13 jaar en ouder hun talenten binnen de club verder ontwikkelen. Reporter voor de website, lid van het feestcomité, toekomstig jurylid of trainer... Een project dat inzet op ledenbinding en de stap naar een andere rol dan sporter bevordert.


Vragen of meer info?

Wens je meer algemene info of heb je een concrete vraag rond programma's en tools? Ons team clubondersteuning staat steeds voor jullie klaar!Ruth Franceus (Projecten)

Coördinator projecten en clubondersteuning
Contact - 09 243 12 07