6 tips hoe jouw club meer vrijwilligers kan aantrekken

Ruth Franceus   ‐  Donderdag 2 mei 2024   ‐   Tweet

Recap keynote Koen Vermeulen

Het is een hele uitdaging om de clubwerking draaiende te houden. Mensen lijken het alsmaar drukker te hebben en gaan duidelijk bewuster met hun tijd om. En hoe ga je daar als club dan mee om? Want zonder vrijwilligers ... De keynote van Koen Vermeulen op de Algemene vergadering was een voltreffer. Heb je hem gemist? Geen nood, in dit artikel lees je must knows!

# 1 - Inzicht in de WHY - Waarom is het aantrekken van vrijwilligers uitdagender dan ooit?

Elke vereniging voelt de impact van Corona nog steeds. Mensen werden 3 jaar lang opgedrongen om afstand te houden en in hun kot te blijven. Een nodige aanpak voor de wereldwijde gezondheidszorg maar dodelijk voor het DNA van het verenigingsleven. Er was letterlijk stilstand. Het sociaal weefsel was verzwakt. Clubbestuurders die de draad gewoon terug opgepikt hebben, zonder extra in  te zetten op sociale connectie hebben het zeer moeilijk.  We kunnen en mogen de impact van de Corona periode op lange termijn dus niet onderschatten. 

# 2 - Maak opnieuw connectie

Connecteren is nodig om mensen terug in beweging te krijgen. En dat start met kleine connecties. Een informele babbel waar écht geluisterd wordt. Maak als bestuurder tijd en ruimte voor de kleine contactmomenten met leden, trainers en ouders. Luister hoe het met hen gaat en hoe ze de clubwerking ervaren. Relationele connectie is de eerste stap richting een verder engagement. 

# 3 - Verklein de afstand tussen lid en bestuurslid

Je zal het zelf als bestuurder misschien al ondervonden hebben: een mailtje sturen als oproep naar nieuwe bestuurders werkt onvoldoende of zelfs eerlijk gezegd, niet.  De afstand tussen een potentiële vrijwilliger en een bestuurslid is te groot. Het model van de betrokkenheidscirkels geeft je inzicht in de verschillende fases en stappen richting de bestuurskern. 

# 4 - Mensen en hun ideeën waarderen door ze te betrekken

Het menselijk kapitaal in een vereniging wordt fundamenteel onderbenut. Door hen te laten meedenken en te betrekken rond een concreet topic zet je sterk in op verbinden. Zet de verschillende stakeholders (bestuurders, ouders, sporters, trainers) aan tafel en je zal verstelt staan van de outcome en ideeën die hieruit verder groeien. 

# 5 - Gymfed ondersteunt jou als club

Het is een sterke beleidskeuze van Gymfed om clubs te ondersteunen in hun vrijwilligersbeleid. De komende vier jaar zal hier op ingezet worden en willen we elke club verder op weg helpen. To be continued ... ;)

# 6 - Positieve mindset

Straal positiviteit en goesting uit want dat werkt aanstekelijk en besmettelijk. Een positieve mindset is cruciaal in dit traject.
Zorg ervoor dat mensen bij vertrek nog meer zin hebben om terug te komen dan bij aankomst. Al de rest is bijzaak.

Reacties op dit bericht

Om een reactie te plaatsen en reacties te bekijken moet je ingelogd zijn. Inloggen