Welke trainersopleiding past bij mij?

Lore MARGUILLIER   ‐  Maandag 12 september 2022   ‐   Tweet
Initiator Gymnastiek - Foto Griet Gillisjans


Met de steun van


Jij bent ongetwijfeld een trainer die met hart en ziel voor de groep staat. En dus weet je maar al te goed dat het geen gemakkelijke rol is als trainer om elke keer de meest optimale training te voorzien voor alle sporters. Dat vraagt de nodige kennis, veel vaardigheden en de gepaste ingesteldheid. Deze kan je leren door opleidingen, observaties, reflecties, eigen ervaringen, ... Maar welke trainersopleiding is nu het meest interessant voor jou?

Zowel de fase van de sportieve carrière waarin jouw sporters zich bevinden, als jouw opleidingsniveau als trainer bepaalt wat de meest passende trainersopleiding voor jou is. Wil je graag een opleiding volgen maar weet je niet waar te beginnen?

Doe hier de test! 

Wie kan een trainersopleiding volgen?

Beginnend trainer of al meer ervaren? Dat maakt niet uit. Elke trainer die minstens 16 jaar is op de eerste cursusdag van de opleiding kan voor een trainersdiploma gaan!

Welke trainersopleidingen zijn er?

Alles start met een opleiding tot Initiator, dit is het basisdiploma voor élke trainer.

Wist je dat er maar liefst 6 verschillende opleidingen Initiator zijn?

  1. Initiator Gymnastiek
  2. Initiator Rope Skipping
  3. Initiator Kleutergym
  4. Initiator Freerunning & Parkour
  5. Initiator Ritmiek
  6. Initiator Gym voor senioren

  Met het diploma Initiator Gymnastiek kan je doorgroeien tot Instructeur B in de disciplines Algemene Gymnastiek (recrea), Acro, Trampoline, Toestelturnen Jongens, Toestelturnen Meisjes, Tumbling). Om de opleiding Instructeur B Rope Skipping of Ritmiek te kunnen starten moet je respectievelijk over het diploma Initiator Rope Skipping of Initiator Ritmiek beschikken. Daarna kan er nog een opleiding tot Trainer B of Trainer A volgen in een specifieke discipline.

  De weg naar het gepaste diploma ...

  In onderstaand schema zie je hoe het opleidingstraject naar jouw gepaste diploma eruit ziet.

  Een overzicht van het gepaste trainersdiploma

  In dit schema kan je terugvinden over welk diploma je dient te beschikken op basis van het niveau en de leeftijd van jouw trainingsgroep(en) en de fase in het Gymfed-sportmodel.  Reacties op dit bericht

  Om een reactie te plaatsen en reacties te bekijken moet je ingelogd zijn. Inloggen