Team BELGYM Tumbling

Wie zijn de gymnasten?

In de discipline Tumbling vertegenwoordigde Belgisch kampioen Sam D'hoop (Turnkring Oostakker) de Belgische driekleur. Hij kon zich met twee knappe reeksen tijdens de kwalificaties als 7de selecteren voor de finale waar hij knap 8ste werd.

Resultaten Tumbling


Sam D'HoopWat is Tumbling?

Salto's, schroeven en fliks zijn de kernelementen in de discipline Tumbling. In deze discipline worden spectaculaire turnoefeningen op een 25 meter lange verende baan uitgevoerd. Deze individuele discipline wordt zowel door jongens als meisjes beoefend. Een tumblingreeks bestaat uit verschillende salto's en schroeven en wordt afgesloten met een een spectaculaire eindsalto. Een goede beheersing, vormspanning en explosiviteit zijn belangrijke eigenschappen voor deze gymnasten. Snelheid, amplitude en vaardigheid in het draaien van salto’s en schroeven zijn een must. In het Gymfed-competitiecircuit zijn er zo'n 1 300 gymnasten actief in deze discipline.


Hoe werkt de structuur?

Het zwaartepunt van de opleiding ligt in de clubs. Dit wil zeggen dat de tumblinggymnasten de clubtrainingen afwerken met hun clubtrainer(s) en dus niet in een centraal systeem stappen. De beste gymnasten uit te verschillende clubs worden wel op regelmatige basis verzameld tijdens regionale (voor jongeren) of nationale (voor seniores) trainingen en stages onder leiding van een regiotrainer of nationale trainer. Dit als aanvulling op hun clubtrainingen en met het oog op een (mogelijk) internationale carrière.

Bekijk het volledige palmares van Sam D'hoop (Turnkring Oostakker).