Sam D'hoop

Zondag 17 juli, de laatste competitiedag op de World Games in Birmingham, USA. In de discipline Tumbling is het Sam D'hoop (Turnkring Oostakker) die in actie komt voor het Belgische team. Als hoogtepunt uit zijn parcours tipt hij zijn 4de plaats op de World Cup in Valladolid en het behalen van de selectieplaats voor de World Games tijdens het wereldkampioenschap in 2019. Tijdens het afgelopen Europees kampioenschap in Rimini werd hij 6de. In Birmigham plaatst hij zich als 7de voor de finale waar hij uiteindelijk knap als 8ste eindigde.

In Birmingham neemt Sam het op tegen de gymnasten uit Canada, Groot-Brittanië, Amerika, Denemarken, Frankrijk, Portugal, Oekraïne, Japan en Australië.

Finale

Tijdens de kwalificaties wist Sam zich als 7de te selecteren. In de finale zien we hem in actie met een knappe reeks met een triple gehurkte salto als einddeel. In de landing tikt hij helaas met de handen de mat waardoor dit deel niet niet wordt meegerekend in de moeilijkheid. Sam wordt knap 8ste in zijn eerste World Games Finale, mooi gedaan Sam!

Kwalificaties

Sam vat zijn wedstrijd aan als 5de gymnast, mooi in het midden dus van het deelnemersveld. Hij springt twee mooie reeksen en plaatst zich als 7de voor de finale. In de finale zien we de 8 beste gymnasten terug.

Meet Sam D'Hoop

"Ik wil op de World Games mijn beste reeksen ooit springen, een finale zou mooi zijn. Het resultaat heb ik zelf niet in handen, mijn eigen prestatie wel." - Sam

Q&A Sam

In voorbereiding van de World Games spraken we met Sam. Hoe werkt hij naar dit event en wat zijn zijn ambities?

Met welke ambities trek je naar de World Games?

Ik wil daar heel graag mijn beste reeksen ooit springen. Het resultaat heb ik zelf niet in handen, mijn eigen prestatie wel. Een finale zou natuurlijk wel mooi zijn. Op zich ben ik heel blij dat ik op het EK al mooie reeksen heb neergezet, zeker na mijn blessure aan de achillespees vorig jaar. Het was geen makkelijke weg terug. Ook het reglement veranderde dus het was echt opnieuw puzzelen en hard werken. Wie weet kan ik na het EK nog een tandje bijsteken in moeilijkheid, dat zullen de komende weken uitwijzen.

Je bent de eerste Belgische mannelijke gymnast ooit die een selectie voor de World Games behaalde, welk gevoel geeft je dit? Omschrijf dit eens in 3 woorden?

Trots - Spannend - Goesting

Hoe ben je in de discipline Tumbling terecht gekomen?

Ik ben op mijn twaalf uitgestroomd uit topsport Toestelturnen jongens en terug in mijn toenmalige club Sportac Deinze terecht gekomen. Nadien ben ik doorgestroomd naar Turnkring Oostakker waar gericht naar grote wedstrijden in de discipline Tumbling ben beginnen trainen.

Wat is je mooiste moment tot nu toe op vlak van sportieve prestaties?

Mijn vierde plek op de World Cup in Valladolid in 2019, dat was echt top. Ik stond daar in een heel sterk deelnemersveld en sprong bovendien mijn WK-selectie voor Japan. Een maand later in Japan selecteerde ik me dan voor de World Games. Ook op mijn prestatie op het EK waar ik als zesde eindigde ben ik trots. Al mijn reeksen slaagden en ik landde voor het eerst een triple tot blok op een wedstrijd.

Hoe zien jouw trainingen eruit? Train je samen met andere disciplines?

We trainen vijf tot zes maal per week. In samenspraak met mijn trainster maken we een lange termijn planning, nadien een weekplanning die we bijsturen waar nodig. Hoe dichter bij de wedstrijd hoe gerichter we trainen op de baan. Tijdens andere momenten doen we dan meer trampoline en fasttrack. Ik weet telkens goed waar ik in mijn opbouw zit en wat er van mij verwacht wordt, dat werkt perfect voor mij.

Op vrijdag doen we telkens een open training samen met de jongens Dubbele Minitrampoline uit de nationale ploeg. We motiveren elkaar om telkens opnieuw het beste uit onszelf te halen. Een leuke afsluiter van de week, keer op keer.

De World Games zijn in Birmingham, wat best wel lang vliegen is. Hoe pakken jullie dat aan om snel gewoon te worden aan het uurverschil en het effect van lang vliegen op je lichaam te minimaliseren?

Dat zal nog wat zoeken worden maar over het algemeen kan ik best goed om met een jetlag. De uitdaging zal vooral liggen in de weinige voorbereidingstijd die we daar ter plaatse hebben en het onbekende dat op ons afkomt. Hoe dan ook, ik heb er zin in!

Wanneer zal je met een tevreden gevoel opnieuw richting België komen?

Als ik twee geslaagde reeksen heb gesprongen, de rest zien we wel.

Staat er al wat leuks op de planning na de World Games?

Ik neem vakantie om naar de World Games te gaan dus nadien moet ik terug werken. Ik neem wel even rust en blijf een tijdje uit de turnzaal, tijd voor andere dingen.

Palmares

2022

  • World Games 8ste finale / 7de kwalificaties
  • Europees kampioenschap 6de

2019

  • World Cup Valladolid 4de
  • Wereldkampioenschap 14de