Helena Heijens & Bram Röttger

Vrijdag 15 juli, de eerste competitiedag in de discipline Acro op de World Games in Birmingham, USA. In de categorie gemengd paar zijn de ogen gericht op Belgisch duo Helena Heijens (Acro II Gym) & Bram Röttger (TK Werchter). Na hun 4 wereldtitels midden maart in Baku pakken ze ook het GOUD tijdens de finale op de Wereldspelen in de categorie gemengd paar.

Finale Combined - update

Tijdens een ijzersterke kwalificatie halen ze met hun tempo- en balansoefening een voorsprong van 3 punten op de andere vijf teams. Ook in de finale, waar de vier beste teams opnieuw vanaf nul starten, blijken Helena en Bram te sterk voor hun concurrenten uit Israël, Oekraïne en Duitsland. Met een totaalscore van 29,700 punten pakken ze de titel in Birmingham.

 1. BEL - 29,700 punten
 2. GER - 28,840 punten
 3. ISR - 26,270 punten

Kwalificatie Balans 

Na hun tempo-oefening zagen we Helena en Bram als laatste team in actie met hun balansoefening. Ook hier laten ze de concurrenten achter zich. Met een totaal score van 59,810 punten plaatsen ze zich als favoriet voor de finale waar we hen in actie zien met hun combined oefening. De finale start om 02.30 uur Belgische tijd.

 1. BEL: 59,810 punten
 2. ISR: 56,860 punten
 3. GER: 56,540 punten

Kwalificatie Tempo

Helena en Bram starten hun kwalificaties als tweede team met hun tempo-oefening. Met spectaculaire hoogtes en knappe landingen zetten ze de toon voor Team BELGYM tijdens deze Wereldspelen. Met een totaalscore van 29,980 punten laten ze hun concurrenten ruimschoots achter zich. Israël staat voorlopig tweede, Duitsland derde.

 1. BEL: 29,980 punten
 2. ISR: 28,250 punten
 3. GER: 27,900 punten


Meet Helena en Bram"Het afgelopen WK heeft ons vertrouwen gegeven in elkaar en in onszelf. Op de World Games willen we een oefening turnen waar we zelf tevreden over zijn, hiermee willen we natuurlijk ook graag een medaille winnen." - Helena & BramQ&A Helena Heijens en Bram Röttger

In voorbereiding van de World Games spraken we met Helena & Bram. Hoe werken ze naar dit event en wat zijn hun ambities?


Met welke ambities trekken jullie naar de World Games?

Voor ons is het belangrijk een oefening te turnen waar we zelf tevreden over zijn. Natuurlijk willen we hiermee ook graag een medaille winnen.

Het WK in Baku was een mooie voorbereiding. Wat hebben jullie van deze wedstrijd meegenomen dat jullie geholpen heeft in de verdere voorbereiding?

Het heeft ons vertrouwen gegeven in elkaar en in onszelf. We weten nu ook beter hoe we beiden reageren op de druk van zo’n wedstrijd.

Omschrijf je gevoel in 3 woorden, hoe voelt het om eindelijk naar die World Games te mogen gaan?

Ons gevoel in 3 woorden is: spannend, gemotiveerd en ongelofelijk. We zijn heel gemotiveerd om onze oefeningen uit te gaan voeren op de World Games. Het is echt ongelofelijk dat we meedoen.

Hoe bereiden jullie zich voor in die laatste weken voor deze grote wedstrijd?

De laatste weken trainen we heel hard. We werken op de details zodat we alles perfect kunnen uitvoeren daar. Daarnaast proberen we natuurlijk ook plezier te halen uit het hele proces.

Brengen jullie op de World Games dezelfde oefeningen als deze van het WK of hebben jullie hier nog wijzigingen aangebracht?

We hebben nog enkele kleine wijzigingen aangebracht om onze moeilijkheid wat op te krikken.

De World Games zijn in Birmingham, wat best wel lang vliegen is. Hoe pakken jullie dat aan om snel gewoon te worden aan het uurverschil en het effect van lang vliegen op je lichaam te minimaliseren?

Er wordt voor ons een schema uitgewerkt door specialisten om hier zo goed mogelijk mee om te gaan. Zo hopen we dat we hier geen gevolgen van ondervinden.

Wanneer zullen jullie met een tevreden gevoel opnieuw richting België komen? 

Wanneer we een goeie oefening geturnd hebben en hier zelf ook tevreden over zijn. Een medaille mee naar huis nemen, zou ook super zijn.

Staat er al wat leuks op de planning na de World Games?

We hebben alle 2 al een vakantie gepland. Zo kunnen we even uitrusten na een drukke periode.

Wie van het volledige Belgische team is...
 • Diegene met het grootste ochtendhumeur: Simon
 • Diegene met de flauwste moppen: Lise
 • Diegene met de meeste stress: Viktor
 • Diegene op wie je altijd moet wachten: Bo


Palmares

2022

 • World Games GOUD
 • Belgisch kampioen
 • Wereldkampioen Tempo
 • Wereldkampioen Balans
 • Wereldkampioen Combined
 • Wereldkampioen Teamklassement

Bekijk het volledige palmares van Helena Heijens (Acro II Gym) & Bram Röttger (TK Werchter).