Gymfed-sportmodel

Het Gymfed-sportmodel is gebouwd op zeven verschillende levensfasen en formuleert kenmerken van de sporter en aandachtspunten om de sporter een unieke, kwalitatieve en persoonlijke sportervaring te kunnen bieden. In het Gymfed-sportmodel staat de sporter centraal, net zoals zijn fysiek en mentaal welzijn tijdens het sporten. Een integrale toepassing van het Gymfed-sportmodel in de sportclub waarborgt dat sporters hun volle potentieel kunnen bereiken, zowel in topsport als wedstrijdsport en recreatie. Het Gymfed-sportmodel werd ontwikkeld voor iedereen die betrokken is bij de opleiding en begeleiding van sporters.


De 7 fasen van het sportmodel

Het Gymfed-sportmodel is gebouwd op zeven verschillende levensfasen, gelinkt aan ontwikkeling, leeftijd en sportief niveau van de sporter. In elke fase heeft de sporter zijn eigen motorisch-fysieke en mentale kenmerken. Het is belangrijk dat zowel de fysieke als sportspecifieke training per fase wordt afgestemd op deze kenmerken. Ook de mentale training speelt een cruciale rol in de vorming van je sporters. Al deze zaken moeten in elke fase plaatsvinden in een passende trainingscontext. Wat kan je wel/niet verwachten van een sporter in een bepaalde levensfase? Hoe zit het met de ontwikkeling van kracht en lenigheid van de sporters? En wat met de fysieke en mentale belasting? Met behulp van het Gymfed-sportmodel krijg je als trainer en club inzicht in de optimale begeleiding van je sporter.

  1. Actieve start - Spelend bewegen en ontdekken
  2. Basisvorming - Bewegen om te leren
  3. Gerichte training - Leren trainen
  4. Doorgedreven training - Trainen om te trainen
  5. Wedstrijdtraining - Trainen voor prestaties
  6. Toptraining - Presteren op topniveau
  7. Voor altijd sportief - Een leven lang in de gymnastiek


Aan de slag met het Gymfed-sportmodel

Bouwt jullie club mee aan sporters die zowel fysiek als mentaal sterk staan? Voor de implementatie van het Gymfed-sportmodel in de clubwerking werden volgende concrete tools ontwikkeld:

Gaan jullie binnen de club met het Gymfed-sportmodel aan de slag? De 10 basisprincipes voor trainers en clubs vormen een handige leidraad om jullie trainers maximaal te informeren en ondersteunen bij de integratie van het sportmodel in jullie club.

“Een sportmodel waarbinnen prestatie onlosmakelijk met het mentale en fysieke welzijn van sporters verbonden is, moet de norm zijn” - Ilse Arys, Algemeen manager

Mentale ontwikkelingslijn

De mentale ontwikkelingslijn is een belangrijk onderdeel van het Gymfed-sportmodel. Samen stellen we meer dan ooit onze sporters centraal. Samen bouwen we aan sterke sporters. En hiervoor hebben we onze clubs en trainers meer dan nodig. Een trainer focust op de kenmerken van de sporters en past die aan in zijn/haar coaching. Want de aandachtspunten in de coaching zijn natuurlijk niet voor elke sporter hetzelfde. Dit zowel op het sportieve niveau als in de mentale ontwikkeling van de sporters. Maar wat hebben sporters nu precies nodig in hun coaching? Waarom is een trainer een toptrainer?


Meer over onze projecten

Als federatie focussen we op de ontwikkeling en optimale begeleiding van onze clubs en hun sporters. Hiervoor worden, als onderdeel van het Gymfed-sportmodel, verschillende projecten en didactische programma's ontwikkeld met als doel de clubs maximaal te ondersteunen en de kwaliteit en beleving voor onze sporters te optimaliseren.