Zoeken

Nieuwsberichten

Reactie Gymfed open brief Team BELGYM Gent

Zaterdag 13 maart 2021

De Gymnastiekfederatie heeft vandaag, zaterdag 13 maart, kennis genomen van de open brief die de gymnasten van Team BELGYM Toestelturnen meisjes Gent gepubliceerd hebben.

Next up: Oudercomité topsportwerking

Woensdag 10 maart 2021

Een oudercomité samengesteld uit ouders van actieve topsporters, hiermee willen we als federatie een stem geven aan de ouders binnen onze topsportwerking. Een belangrijke schakel in de verdere ontwikkeling van een gezond en ethisch sportklimaat. 

In- en outdoor sporten: regels vanaf 8 maart

Dinsdag 9 maart 2021

De maatregelen die vrijdag 5 maart werden aangekondigd door het overlegcomité inzake het sporten tijdens Corona-tijden werden via een ministerieel besluit geformaliseerd en zijn nu in een sector specifiek protocol gegoten. In- en outdoor sporten kan afhankelijk van de leeftijd en de grootte van de groep in- en of outdoor. Wat moet je weten?

10 gymnasten gaan verder in OS-traject

Dinsdag 9 maart 2021

Na het uitstel van de Olympische Spelen werd vrijdag 6 november de Road to Tokyo 2021 opnieuw opgestart in de Topsporthal in Gent. Na de laatste test, op vrijdag 5 maart, werd de groep gymnasten die verder gaat in het Olympisch traject vastgelegd op 10 atleten.

Samenstelling atletencommissie gekend

Maandag 8 maart 2021

9 ex-(top)sporters maken vanaf 2021 deel uit van de Gymfed-atletencommissie. Een adviescommissie voor en door (top)sporters die de stem vormen van de sporters binnen en buiten onze (top)sportwerking.

Update 05.03: Update coronamaatregelen

Vrijdag 5 maart 2021

Na het overlegcomité op vrijdag 5 maart, werden voor het eerst sinds lange tijd coronaversoepelingen aangekondigd. Dit inzake het outdoor sporten van verschillende leeftijdsgroepen.

Road to Tokyo, 4de selectietest

Vrijdag 5 maart 2021

Nog 140 dagen alvorens de Olympische Spelen van start gaan. 4 Belgische gymnasten zullen op 25 juli in Tokyo tijdens de kwalificaties strijden voor een plek in de teamfinale, die 2 dagen later op 27 juli gepland staat. De préselectie van Team BELGYM bestaat uit dertien gymnasten, welke gymnasten onze Belgische driekleur zullen vertegenwoordigen wordt aan de hand van verschillende selectietesten bepaald. Vrijdag 5 maart stond de 4de selectietest op de agenda.

E-magazine More than Gym #13 nu online

Woensdag 3 maart 2021

Een nieuwe editie van het online magazine More than Gym staat voor jullie klaar. We schotelen jullie opnieuw toffe foto's en video's voor van topsporters, hot topics en toffe projecten. 

Reactie Gymfed artikel HUMO

Dinsdag 2 maart 2021

Deze ochtend bracht HUMO een tweede artikel uit van een tweedelige reeks over het mentale en fysieke welbevinden van topsportgymnasten die aan de topsportschool in Gent trainden. Gymfed wil via deze weg hierop reageren en meer informatie geven.

Geniet van interessante terugbetalingen via het Vlaams & Neutraal Ziekenfonds

Dinsdag 2 maart 2021

Ben jij aangesloten bij het Vlaams & Neutraal ziekenfonds? Dan hebben we goed nieuws. Bij onze federatiepartner geniet je van interessante terugbetalingen op je inschrijvingsgeld bij je sportclub, inschrijvingsgeld voor een sportkamp en op je sportmedische keuring.

Gymfed werkt verder aan ethisch en gezond sportklimaat

Dinsdag 23 februari 2021

Dinsdag 23 februari verscheen een artikel in HUMO waarin verschillende ex-topsportgymnasten getuigen over het fysieke en mentale onwelbevinden tijdens hun periode als gymnast in de topsportwerking in Gent.

Gymfed roept Internationale gymnastiekfederatie op tot actie in open brief

Vrijdag 12 februari 2021

De afgelopen maanden laaiden zowel in België als in andere gymnastieklanden debatten rond de mentale en fysieke gezondheid van topsportgymnasten hoog op. Dertien gymnastiekfederaties, waaronder ook de Belgische gymnastiekfederatie, slaan de handen in elkaar om te bouwen aan een cultuur waarbinnen ethisch en gezond sporten centraal staat. In een open brief roepen ze de Internationale Gymnastiekfederatie op deze cultuursverandering te coördineren. “Een sportmodel waarbinnen prestatie onlosmakelijk met het mentale en fysieke welzijn van gymnasten verbonden is, moet de norm zijn”, aldus Ilse Arys, algemeen manager van de Vlaamse gymnastiekfederatie Gymfed.

Outdoor lesfiches & online inspiratie community

Donderdag 11 februari 2021

In- en outdoor trainen in bubbels van 10, het vraagt een aanpassing van de reguliere clubwerking en creativiteit van onze trainers. Onze wearegym-community zit zoals steeds niet stil en zet alles op alles om het beste voor de sporters naar boven te halen. En wij, wij helpen daar graag een handje bij!

Coro-what? Next steps!

Vrijdag 5 februari 2021

Helaas geen live wedstrijden, toernooien en happenings op de Gymfed-agenda, dit wil uiteraard niet zeggen dat we niet aan de slag gaan om onze clubs en leden maximaal te ondersteunen in de komende periode. Onze next steps? Je leest ze hier!

Organiseer een Gymbo les in de club

Vrijdag 5 februari 2021

Als thema-les kan één of twee keer per seizoen een Gymbo les uit het Kidies programma georganiseerd worden. Tijdens deze turnles worden alle Kidies-oefeningen van een bepaald blok aangeboden én ontvangen de kleuters op het einde een Gymbo medaille! Een leuke beloning voor hun inzet tijdens de turnlessen.

Gymfed richt atletencommissie op

Woensdag 3 februari 2021

Een atletencommissie voor en door (top)sporters, hiermee willen we als federatie een stem geven aan de sporters binnen en buiten onze (top)sportwerking. Werk jij mee aan de verdere uitbouw van onze (top)sportwerking?

Nieuwe data voor WK en WAGC

Maandag 1 februari 2021

De Internationale Gymnastiekfederatie (FIG) heeft de data voor het Wereldkampioenschap en de World Age Group Games in de disciplines Acro, Trampoline, DMT en Tumbling opgeschoven.

Geen heropstart competitieseizoen

Vrijdag 29 januari 2021

De Gymnastiekfederatie Vlaanderen heeft vandaag, vrijdag 29 januari, beslist om alle gymnastiek-, dans-, demo- en rope skipping competities op alle niveaus te annuleren.

FAQ - sporten in coronatijd

Vrijdag 29 januari 2021

Het basisprotocol sport regelt het sportgebeuren in Coronatijden. Na elke aanpassing van de maatregelen, wordt dit in een Ministerieel Besluit geconcretiseerd en vertaald naar een protocol.

Duidelijkheid sporten in bubbels van 10

Vrijdag 29 januari 2021

Het akkoord dat door de ministers van Jeugd en Sport van de verschillende regeringen op 26 januari bereikt werd inzake de buitenschoolse activiteiten werd vastgelegd in een Ministerieel besluit door het Overlegcomité. In- en outdoor sporten kan afhankelijk van de leeftijd in bubbels van 10. Wat moet je weten?

Update 27.01: Buitenschoolse activiteiten in bubbels van 10

Maandag 25 januari 2021

Het aantal coronabesmettingen blijft steeds toenemen, ook op scholen schieten de cijfers de hoogte in. Op basis van de stijgende cijfers worden extra maatregelen genomen inzake jeugdactiviteiten en onderwijs. Kinderen jonger dan 12 mogen indoor blijven sporten, kinderen tussen de 12 en 18 jaar kunnen outdoor aan de slag, beide in bubbels van 10.

Belangrijke wijzigingen voor de opstart van het wedstrijdseizoen!

Zaterdag 23 januari 2021

Eind februari starten we de Gymfed-organisaties terug op, rekening houdende met de geldende Corona-beperkingen. Dit brengt een aantal wijzigingen met zich mee, we lijsten ze graag voor jullie op.

Charlotte Verwimp wint met Stephanie van Leonardo Van Dijl Ensor Beste Kortfilm

Vrijdag 22 januari 2021

Stephanie van Leonardo Van Dijl wint Ensor Beste Kortfilm. Topsporter Charlotte Verwimp (Gymplus), die de hoofdrol vertolkt, nam de Ensor in ontvangst.

Reactie berichtgeving rond onafhankelijke onderzoekscommissie: “We moeten bouwen aan atleten die fysiek én mentaal sterk staan"

Vrijdag 22 januari 2021

De onafhankelijke onderzoekscommissie die de getuigenissen rond mentaal misbruik in de turnwereld onderzoekt, stelt 31 maart voorop als deadline voor de publicatie van het eindrapport. Het vergt moed van de personen die getuigen om aan te kaarten wat zij ervaren hebben. Wij zijn dan ook dankbaar dat zij hun verhaal met de onafhankelijke onderzoekscommissie willen delen. Intussen zitten we niet stil, en bouwen we verder aan atleten die zowel fysiek als mentaal sterk staan.

Hoe verloopt het sportseizoen nu verder?

Vrijdag 15 januari 2021

We hadden het graag anders gezien, maar ook in 2021 starten we het sportseizoen met de nodige Corona-beperkingen. Welke maatregelen gelden er momenteel en welke gevolgen heeft dit voor onze (club)werking? We geven jullie graag een stand van zaken.